Panama-iratok: életveszélyben a szivárogtató

A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető nemzetköz offshore-botrányt kirobbantó kiszivárogtató úgy érzi, veszélyben van az élete, de a Süddeutsche Zeitung szinte bármi áron hajlandó megvédeni és titokban tartani kilétét – húzta alá csütörtökön a lap főszerkesztője, Wolfgang Krach.

Krach hangsúlyozta, hogy az oknyomozó újságírás alapja a források védelme. „Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak” – szögezte le Krach a ZDF német közszolgálati televízió egyik műsorában.

A titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek. Minden valószínűség szerint ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása: a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei. Az adatokat a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ nemzetközi oknyomozó újságíró-szervezet dolgozta fel.

Ártatlannak mondja magát az argentin elnök

Ártatlanságát hangoztatja a panamai offshore-botrányban érintett Mauricio Macri argentin elnök. Macri visszautasította, hogy bármit is kihagyott volna adóbevallásából. Mint mondta: áll az igazságszolgáltatás rendelkezésére. Macri neve két offshore céggel hozható összefüggésbe. Az argentin államfő ugyanakkor leszögezte: őszinte volt, tiszteletben tartotta a törvényt, és nincs rejtegetnivalója.

Az elnök apja az ország egyik leggazdagabb embere. Mauricio Macri azt állítja: a nevéhez köthető cégek a család vállalkozásai, ő csak a nevét adta hozzájuk, és semmilyen ellenszolgáltatást nem kapott. Mindezt az elnök élő televíziós beszédében mondta el. Eközben a Buenos Aires-i elnöki palotánál mintegy 500 ember tiltakozott az államfő lemondását követelve.

Mauricio Macri azt is bejelentette, hogy vagyonkezelő alapot szeretne létrehozni, amely hivatali ideje alatt tőle teljesen függetlenül kezelné minden pénzügyét. „Ilyet még egyetlen elnök sem tett. Azért teszem ezt, mert azt akarom, hogy szemernyi kétely se legyen” – húzta alá Macri.

Vizsgálatot indítanának ellene

Az AP hírügynökség birtokába jutott dokumentumok értelmében az ügyészség már benyújtotta a hivatalos kérvényt a bíróságon, hogy vizsgálatot indíthassanak az elnök ellen. A bíró megalapozottnak látta a kérést, s szükségesnek tartja a vizsgálatot annak kiderítésére, hogy nem járt-e el az elnök rosszhiszeműen. A bíró szerint bár Macri ártatlannak mondja magát, be kell számolnia arról milyen szerepe volt a kérdéses cégekben, és a vállalatok milyen adószabályok szerint rótták le a közterheket.

Ellenzéki vezetők is azt követelik, hogy az elnök tisztázza magát. Macri ugyanis azt állítja, hogy az egyik, a Bahamákon bejegyzett céget azért hozták létre, hogy Brazíliában fektessenek be, de a projekt nem valósult meg, és a céget fel is számolták. Az ellenzék ugyanakkor választ vár arra, hogy miért volt az elnök társtulajdonosként feltüntetve, ha ő azt állítja, hogy sem szerepe nem volt a cégben, sem pénzhez nem jutott az offshore vállalkozásból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »