Pallos a nyilakra

(…) Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a valós vagy alaptalan terrorveszély belpolitikai eszközként való használata sem a korábbi, sem a jelenlegi kormánytól nem idegen, s a terror fogalma a politikai nyelvben egyre csak tágul, alapos okunk van kételkedni abban, hogy egy valódi terrorszervezet felett ítélkezett most a bíróság. Bár nem tolerálható, a szélsőségesség nem azonos a terrorizmussal, s a Magyarok Nyilaitól azért nem volt olyan nehéz megmenteni minket. Anélkül, hogy koncepciós eljárást emlegetnék, annyit rögzítek, hogy aránytalanul súlyosnak érzem az elsőfokú ítéletet. A norvég 77 ember lemészárlásáért 21 évet kapott…

Az igazságérzetem azért is háborog, mert eközben a 2006-os rendőrterror, állami erőszak politikai felelőseit meg sem karcolta a Fidesz által beígért nagy elszámoltatás. Gergényi Péter is szabadlábon. Pedig a forradalom ötvenedik évfordulóján az akkori hatalom a mostani ítélet logikája szerint terrorszervezetként működött. Az általa alkalmazott brutális és jogellenes fellépés célja politikai volt, a lakosság megfélemlítésével ugyanis elérte, hogy a következő években komoly utcai tiltakozások nélkül hajthassa végre megszorító intézkedéseit, s így kitöltse teljes mandátumát. (…)

Szerető Szabolcs: Ítélet van, katarzis nincs

„Budaházy tizenhárom év? Mennyi jár a szemkilövetésért?” – kommentálta a Budaházy Györgyre terrorcselekmények vádja alapján első fokon kiszabott ítéletet a Facebookon Schiffer András, az LMP volt társelnöke, civilben, tehát most, ügyvéd. Átkozottul kínos lehet neki, de ezzel sikerült pontosan azonos platformra kerülnie a Jobbikkal, amely azért tartja az elmúlt 26 év legnagyobb szégyenének ezt a döntést, mert mások mellett a „2006-os rendőrterrorért felelős Gyurcsány Ferenc és társai” sem kerültek rács mögé.

Az ekként a vitába hozott volt miniszterelnök pártja, a DK semennyivel nem bizonyult az ügyben visszafogottabbnak.

A párt álláspontja szerint ugyanis Magyarországon nem a háború elől menekülők, hanem az Orbán Viktor és Vona Gábor szárnyai alatt felnőtt erőszakos csoportok jelenthetnek terrorveszélyt. Ez így azért erősen sarkított állítás, miközben nem zárható ki, hogy Budaházyék radikalizálódásában valóban szerepet játszott a Fidesz – különösen 2006 után – nem egyszer egyértelműen szélsőséges retorikája. (…)

Utólag nehéz igazságot tenni ezekben a kérdésekben, de talán nem is lehet. Az viszont nem vitatható, hogy aki erőszakkal – Molotov-koktéllal, megveretéssel, fenyegetéssel – igyekszik befolyásolni a politikai döntéshozókat, azt méltóképpen el kell ítélni. Meglehet, hogy a tizenhárom év sok, az is, hogy éppen arányos, az viszont faktum, hogy a „szemkilövetős” Gyurcsány – szemben azokkal, akik minden helyzetben ellenséget keresnek – a legkisebb veszélyt sem jelentett a demokráciára. (…)

Megint a Gyurcsány – szerkesztőségi cikk


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »