Palkovics több ponton is átalakítaná a rendszert

Palkovics több ponton is átalakítaná a rendszert

Az oktatási államtitkár szerint a pedagógusképzés rendszerét és a nemzeti alaptantervet is át kell alakítani ahhoz, hogy hosszú távú oktatási rendszer alakuljon ki.

Palkovics László erről a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt. Hozzátette: a minisztérium folyamatosan tárgyal a pedagógus szakszervezetekkel.

A pedagógusok kötelező óraszámának 24-ről 22-re csökkentése gyakorlatilag béremelést jelentene, mivel a kevesebb óráért járna az alapfizetés, a többletet külön kellene kifizetni. A kormány és a szakszervezetek ebben még mindig nem tudtak megállapodni – mondta az államtitkár.

Hozzáfűzte azt is, a túlórák központi költségvetésből való kifizetése helyett a tárca azt javasolta, hogy az iskolaigazgatók dönthessék el, adott keretből kik kapjanak pluszpénzt a többletmunkáért. Ezt a szakszervezetek nem fogadták el, ezért a javaslatról továbbra is egyeztet a tárca és a kormány.

Több helyen változtatnának 

Palkovics László szerint nemcsak az oktatásban mostanra kialakult válsághelyzet megoldása az elsődleges cél, hanem egy modern, magas színvonalú, európai oktatási rendszer kialakítása. Ehhez azonban hosszú távra nyúló problémákat kell megoldani – tette hozzá.

– Át kell tekinteni a nemzeti alaptantervet, hogy megtudjuk, jó-e az, ahogy az elmúlt 25 évben csináltuk. Úgy kell alakítani a tantervet és a módszertani ügyeket, hogy a pedagógus valóban képes legyen felkészíteni a gyereket az alkalmazkodásra – fogalmazott.

Ennek az a következménye – folytatta –, hogy át kell alakítani a pedagógusképzés rendszerét, mert úgy tűnik, hogy amit 20 éve megtanultunk, és sokáig alkalmaztunk, azt ma már nem lehet.

Pénzre van szükség 

Palkovics László hangsúlyozta: a kormány egyik legfontosabb célja az oktatás megfelelő finanszírozása.

Emlékeztetett arra is: a kormányzat 2012 óta folyamatosan emeli a pedagógusok bérét, ennek köszönhető, hogy ma 40 százalékkal több fizetést kapnak, mint 4 évvel ezelőtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »