Pakisztánban letartóztattak egy 16 éves keresztény fiatalt

Pakisztánban letartóztattak egy 16 éves keresztény fiatalt

Pakisztánban néhány napja istenkáromlás vádjával letartóztattak egy 16 éves keresztény fiatalt. A vád szerint többször is lájkolt a Facebookon egy fotót, mely a Kába-szentélyt „nem megfelelő módon” ábrázolta.


Nabeel Masih 16 esztendős pundzsabi fiatalembert néhány napja tartóztatták le a 295. és a 295/A paragrafusok alapján. A 295. olyan esetekre vonatkozik, melyekben valaki beszennyezi valamely szent helyet, vagy kárt okoz benne, azzal a szándékkal, hogy mások vallását megsértse. A 295/A hatókörébe azok a szándékos és rosszindulatú tettek tartoznak, melyek kifejezetten mások vallása vagy vallási elképzelései megsértésére irányulnak.

Nabeel Masih bűne az volt, hogy lájkolt egy fotót a Kába-szentélyről. Azután, hogy megvádolták őket blaszfémiával, családjának bujkálnia kellett, mert Pakisztánban sokan szeretik saját kezükbe venni a bíráskodást. Tartaniuk kellett a szomszédaiktól, ismerőseiktől, sőt, ismeretlenektől – mindezt azért, mert a fiú lájkolt egy képet a Facebookon, és egy muszlim felhasználó jelezte a rendőrségnek, hogy sértőnek találja a kérdéses Facebook-posztot.

A pakisztáni istenkáromlással kapcsolatos törvények alapján bárkit halálbüntetéssel sújthatnak. Ugyanakkor ezeket a törényeket gyakran személyes nézeteltérések elrendezésére használják fel, és számos esetben kisebbségek ellen fordítják őket.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »