Özönlik Olaszországba a „fekete sereg"

Mintegy 1400 kontinensfoglalót mentettek ki hétfőn a Földközi-tengerből – jelentette az olasz infrastrukturális és közlekedési minisztérium római koordinációs központja. Idén egyebek között Nigériából (35,7 ezer), Eritreából (20 ezer), Guineából (12,3 ezer), Elefántcsontpartról (11,4 ezer), Gambiából (11 ezer) és Bangladesből (7,5 ezer) érkeztek.

Magyar Menedék - Lovasíjász

A csaknem másfél ezer ember a líbiai partokról indult életveszélyes körülmények között, tizenegy gumicsónakon és két kisebb vízi járművön. Mentésükben közösen vett részt a lampedusai olasz parti őrség három őrnaszádja, az olasz, illetve az ír haditengerészet egy-egy hajója, valamint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée segélyszervezetek által közösen bérelt MS Aquarius nevű hajó.

Az olasz hatóságok szerint idén rekordot döntött a migránshullám: több mint 171 ezer ember indult útnak a tengeren az olasz partok felé, ez a szám már most 19 százalékkal több, mint amennyi tavaly érkezett egész évben, és 4,5 százalékkal haladja meg a 2014-es adatokat.

Idén egyebek között Nigériából (35,7 ezer), Eritreából (20 ezer), Guineából (12,3 ezer), Elefántcsontpartról (11,4 ezer), Gambiából (11 ezer) és Bangladesből (7,5 ezer) érkeztek. Az ENSZ kimutatásai szerint az Olaszországba érkező migránsok 71 százaléka férfi, 14 százalékuk nő, 16 százalékuk kiskorú (nagyobb részük szülői kíséret nélküli kamasz). Ebben az évben legalább 4690 migráns vesztette életét a Földközi-tengerben.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »