Óvatosságra intik a hétvégén hegyi túrákra készülõket a hegyimentõk

Óvatosságra intik a Hunyad megyei hegyimentők azokat a turistákat, akik ezen a hétvégén szándékoznak gerinctúrára menni a Retyezát- és Páring-hegységbe, mert 2000 méter fölött a lehullott hó könnyen jéggé alakulhat.

Ovidiu Bodean, a hegyimentő-szolgálat vezetője szerint ugyan a hóréteg csak néhány centiméteres, de az éjszakai fagyban jéggé alakulhat, és másnap az óvatlan turista könnyen elcsúszhat a sziklás terepen.

“Kevés hó van, ami nappal elolvad. Éjjel viszont fagypont alá csökken a hőmérséklet, és jégréteg alakul ki a sziklán, amin a hágóvas sem fog, a síkos felületen pedig meglehetősen nehezen lehet haladni” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Salvamont vezetője.

Elmondása szerint a következő napokban további havazásra lehet számítani, ezért csak megfelelően öltözött és felszerelt turistáknak ajánlják a magashegyi ösvényeket. A hegyimentő szerint a gerinc közelében indokolt kötélbiztosítást használni.

A turistáknak azt ajánlják, hogy indulás előtt érdeklődjenek a Salvamont munkatársaitól, akiket többek között Páringen (Parâng), Strázsán (Straja), Râuşorban és a Pietrele menedékházban találnak meg. (agerpes)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »