Ötvenhatos „időalagút” épült Kanadában

Ötvenhatos „időalagút” épült Kanadában

Hat évvel ezelőtt a kanadai kormány döntése révén a „nemzeti történelmi örökség” része lett az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek Kanadába érkezése, mivel tömeges befogadásuk elvitathatatlanul hatást gyakorolt a kanadai bevándorlási politika későbbi alakulására. A magyar emigránsok jó része fiatalon, magas képesítéssel érkezett Kanadába; tudásukkal hozzájárultak az ország gazdasági fejlődéséhez. A soproni erdőmérnöki fakultás kétszáz hallgatóját és tizennégy tanárát például Vancouverben a Brit Kolumbiai Egyetem fogadta be, ahol folytathatták tanulmányaikat, később pedig mindannyian jelentős szerepet játszottak a kanadai faipar és erdészet átalakításában.

Az ötvenhatos magyar emigránsok kálváriáját idézi fel a magyar forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából készült óriási fainstalláció a torontói Budapest parkban. A köztéri szobrot a kanadai magyar főkonzulátus felkérésére a budapesti Hello Wood építészcsapat – Pozsár Péter, Ráday Dávid, Huszár András, Bányai Csaba, Végh Gyula, Janota Orsi, Szőke Gergely – tervezhette meg és építhette fel.

A Hello Wood alulról jövő kezdeményezés, amely, ha úgy vesszük, megreformálta a hazai építészeti oktatást, és mára nemzetközi szinten is jegyzett alkotócsoporttá vált. Az ő nevükhöz fűződik a Hősök terén felállított Budapest felirat és az elmúlt évek karácsonyi időszakában az Erzsébet téren felépített adományfa is. Tavaly balatoni alkotótáboruk elnyerte a legnevesebb építészeti elismerés, az Architizer A+ Awards közönség- és szakmai díját.

A torontói Budapest parkban, helyi alapanyagokból felépített installáció egy olyan áttört „időalagutat” formál, amelynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig a kanadai juharlevél. A forma átalakulása a Kanadába érkezők útját, küzdelmeit szimbolizálja.

 

 Az „időalagút” a magyar emigránsok küzdelmes útját szimbolizálja  

 

– Olyan alkotást szerettünk volna felépíteni, amely kapcsolatot teremet a kanadai magyarok, a többi kanadai és az itthoni magyarok között is, olyat, ami a szomorú múlt ellenére mégis pozitív üzenetet hordoz – idézte fel lapunknak Janota Orsolya, a Hello Wood projekt menedzsere. – Nyolcfős csapattal érkeztünk a helyszínre, de rengeteg segítséget is kaptunk, elsősorban a kinn élő magyaroktól. A szívükön viselték az építés folyamatát, olyan komoly szakmai segítséget nyújtottak, amely nélkül nem jöhetett volna létre a projekt. Fontos, hogy megemlítsük a követség munkatársait is, Szabó Stefánia főkonzult és Pintér-Demeter Mariannt, akik az előkészítéstől az átadásig végig nélkülözhetetlen segítséget és támogatást nyújtottak – emlékezett vissza Janota Orsolya.

Az „időalagút” november elejéig látható az Ontario-tó partján. Ezt követően Janota Orsolya szerint több forgatókönyv is lehetséges, ha a város nagyon megszereti, akár hosszabb ideig is látható lesz ezen a helyszínen, de előbb-utóbb a magyar közösség niagarai helyszínére kerül át.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »