Ötvenezer hrivnyáért árulják az ukrán állampolgárok személyes adatait a világhálón

Egyre többször jutnak hozzá csalók ukrán állampolgárok személyes adataihoz az interneten keresztül.

Az ukránok egyre gyakrabban válnak úgynevezett kibertámadások áldozataivá. A kiberbűnözők a világhálón keresztül ellopják az érintettek személyes adatait: megszerzik a telefonszámukat, az elektronikus postaládáik címét vagy éppen banki adataikat. Ezeket az információkat aztán pénzért árulják – közölte a Kárpátalja Ma.

Egy egész iparág működik már Ukrajnában, melynek lényege, hogy az állampolgárok személyes adatait kínálják eladásra, az információkkal kereskednek. A bűnözők, haladva a korral, elektronikus pénztárcákra vadásznak mobil eszközök, okostelefonok vagy táblagépek segítségével. Olykor nem csupán egy egyén szenvedi ezt meg, hanem egy egész társaság. A személyes adatokat árucikként kezelik, értékesíthetik például reklámcégek számára, akik az így megszerzett levelezőlista minden címzettjének elküldhetik reklámanyagukat. Az adatok ugyanilyen úton könnyen csalók kezébe is kerülhetnek.

A kereskedők – saját bevallásuk szerint – az áruba bocsátott adatokat nyilvános forrásokból gyűjtik össze, mint amilyen például a közéleti személyek elektronikus vagyonnyilatkozata. A legtöbb információhoz egyértelműen a közösségi oldalakon jutnak. Kihasználják sokak hiszékenységét, az áldozatok bedőlnek a csalók trükkjeinek, így saját maguk küldik el üzenetben adataikat. A zárt források sem nyújtanak azonban százszázalékos védelmet. A hackerek fel tudják törni az elektronikus biztonsági rendszert, és annyi információt szerezhetnek, amennyit csak akarnak. A sikeres beszerzés után piacra dobják az adatokat. Az információk eladási ára változó: 500 hrivnyától akár 50 ezer hrivnyáig terjedhet a tarifa.

– Mindig is eladták, eladják és el is fogják adni az információkat. Ha van ugyanis igény erre, akkor lesz kínálat is – állapítja meg keserűen Denisz Ovcsarov emberi jogi aktivista. A hackereket nehéz elkapni. Az igazságszolgáltatók folyamatos harcot vívnak a láthatatlan ellenséggel. A nagyvállalatoknak tanácsos hozzáértő, szakavatott informatikusokat alkalmazni, a magánembereknek pedig körültekintően kell bánniuk személyes adataikkal, ügyelniük kell az informatikai biztonságra.

– A telefonszámunk nem titkos. Mi magunk tárjuk fel mások előtt, amikor pizzát rendelünk, vagy taxit hívunk – magyarázza az egyik mobilszolgáltató képviselője, Viktorija Ruban. De a lakcímmel, a munkahelyi és egyéb személyes adattal a közösségi portálokon óvatosan kell bánni, ahogyan a telefonunkat és a számítógépeinket is védjük a vírusoktól. Még egy jótanács: legyenek óvatosak azokkal a hirdetőkkel, akik feltűnően alacsony áron ígérnek jó termékeket. Az online hirdetések mögött is állhatnak csalók.

A törvény szerint akár öt év börtönbüntetésre számíthat az, aki visszaél mások személyes adataival. A legtöbbet azonban mi tehetjük saját védelmünk érdekében. Vigyázzunk pénztárcánkra – beleértve az elektronikusat is –, adatainkra, értékeinkre.

Rovatok: KékfényTelepülés: UkrajnaCímkék: adatlopás, kékfény, bűnügy, ukrajnai hírek, internetForrás: Kárpátalja Ma


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »