Ötven százalékkal kisebb hektárhozam a barackültetvényeken

Ötven százalékkal kisebb hektárhozam a barackültetvényeken

ÓGYALLA-MARGITPUSZTA. Dél-Szlovákiában egyre több helyen lehet gyümölcsöt vásárolni a napjainkban igencsak közkedveltté vált “szedd magad” akciók keretében. Való igaz, a gyümölcsöt mi magunk gyûjtjük be, de olcsóbb, kiváló minõségû, nem lehet kétségünk a származási helyét illetõen. Sajnos idén a barack mérete és a hozama kisebb, de az íze mennyei.

Az idõjárás szokás szerint nem volt ideális ebben az évben sem. A téli fagyok megközelítették a mínusz 25 Celsius fokot is, s ez nagy mértékben sokkolta a fákat. Dušan Szabó margitapusztai baracktermelõ szerint érzékelhetõ volt, hogy a fák tavasszal szinte nem tértek magukhoz a vegetációs idõszak után, így sajnos a start is gyengébb volt, aztán jöttek a tavaszi fagyok, melyek megintcsak lesokkolták a növényeket, és végezetül hatalmas szárazság következett, egy igazán kiadós esõ sem érte a térséget. Ez mind megmutatkozik a termés minõségén.

A Csehországban élõ, Verebély mellõl származó Jozefína Ružièková többszörös díjnyertes – kézmûves lekvárt készít, szereti a különleges ízek kavalkádját. A leginkább közkedvelt, piacvezetõ terméke a levendulás-barackos lekvár, mellyel már több nemzetközi elismerést kapott. A finomság alapjául dél-szlovákiai gyümölcs szolgál. "A sárgabarack gyönyörû és nagyon ízletes. Idén egy kicsit kisebb mint tavaly, de ezzel nem tudunk mit kezdeni, hiszen szárazság volt, de ezt leszámítva valóban kiváló!"

A margitapusztai barackültetvényt elsõdlegesen a csehországi és a közép-, vagy észak-szlovákiai gyümölcskedvelõk találják meg. Idén a “szedd magad” szezonja rövidebb volt, hiszen 50 százalékkal is kevesebb termett a barackból hektáronként, mint tavaly.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »