Ötven méterrel lebegni a belváros felett

Ötven méterrel lebegni a belváros felett

Néhány éve a belvárosi Hernád utcában az utcatáblákat lecserélték orosz nyelvűekre, majd lezárták az utcát, hogy Bruce Willis autója zavartalanul száguldhasson. A környékbeliek nem unatkoznak: most egy utcával lejjebb egy ötven méter magas daru húzott fel jó néhányszor egy kaszkadőrt. A Die Hard 5 helyett ezúttal Mundruczó Kornél új filmjét, a Felesleges embert forgatják a napokban a fővárosban.

Látványosságot ígértek, és olyan technikát, amilyet eddig itthon még nem láthattunk. A forgatási jelenet fontosságát mi sem húzhatta volna jobban alá, mint hogy még Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos és Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója is feltűnt a helyszínen. Végül egy valóban látványos jelenetben a belvárosi társasházak gyűrűjében felállított ötvenméteres daruval húztak fel köteleken egy kaszkadőrt. Molnár Tamás jól bírta a gyűrődést, pedig többször járta meg a tériszonykeltő magasságot, s közben még rendezői instrukciókat is kapott, hogy miképp „színészkedjen” az emelkedés során.

A próbákat követően a film főszereplője, Jéger Zsombor is kengyelt kapott – vállalta a már a kaszkadőrtől is elismerésre méltó attrakciót. Mindezt egy felfüggesztett kamerával rögzítették, hogy a néző utóbb jobban átélhesse az emelkedést. Ez az eljárás így valóban kézműves megoldás, mert az amerikai szuperhősfilmekben inkább az utómunkára és a trükkökre hagyatkoznak egy hús-vér karakter „reptetésekor”. Vitathatatlanul impozáns volt a technikai megoldás, kíváncsiskodó lakosok sora követte végig az ablakokból.

Mint a forgatás szünetében elhangzott, a Felesleges emberben a főhős emelkedését levitáció okozza, amely a filmben többször is megismétlődik. Az épp forgatott jelenetben egy autós üldözés karambollal zárul, ekkor következik be a főszereplő lebegése. Mundruczó Kornél fantáziatörténetet forgat, de nem sci-fit vagy akciófilmet. A Fehér isten után – és hollywoodi kalandja előtt – ezúttal olyan mozit készít, amelynek központi témája az ember csodához való viszonya egy hitehagyott világban. A főszereplő egy lebegni képes szír bevándorló fiú és egy lecsúszott, kiábrándult orvos különös barátságáról szól.

„Számomra a művészetnek az az egyik feladata, hogy reagáljon korunk történéseire. A Felesleges emberrel olyan filmet szeretnék létrehozni, amely kortárs kérdéseket feszeget, miközben egy szívszorító, felemelő és izgalmas történetet mesél el” – fogalmazott Mundruczó a film kapcsán. Hozzátette: a repülés fantasztikuma mindenkit érdekel, e klasszikus mesei toposzt helyezte aktuális környezetbe a rendező.

A Felesleges ember eredetileg a jövőben játszódott volna, de a sztorit aktualizálta a menekültválság. Mundruczó célja, hogy egy menekült és egy magyar férfi barátságán keresztül – a realitást és a fantasztikumot ötvözve – mutassa be az események összetettségét, a nézőben pedig felvetődjenek olyan kérdések: mit jelent ma európainak lenni. Hogy a magyar filmesek vállalkozása milyen sikerrel jár, jövő ősszel láthatjuk majd a mozikban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »