Otthonteremtés: úgy tűnik, Budapest duzzad tovább

Nőtt a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők száma a februári jogszabályváltozások után, amikor több kizáró vagy korábban nem egyértelmű jogszabályt eltöröltek, illetve pontosítottak – derül ki a pénzintézetek beszámolóiból. Az ingatlanárak emelkedése miatt viszont volt, ahol visszaléptek az ügyfelek.

A lakásárak emelkedése miatt a családok több esetben is kénytelenek voltak lemondani a tervezett lakásvásárlásról, mivel a korábban meghirdetett árak olyan mértékben növekedtek, amit már nem tudtak elfogadni – derül ki az MKB Bank MTI-hez eljuttatott tájékoztatásából. A hitelintézethez eddig több mint százan nyújtottak be igénylést, ők döntően használt lakásra igényeltek csokot, illetve támogatott kölcsönt. A bank arra számít, hogy az árak csökkennek majd, lévén az eladók az év eleji árnövekedés miatti keresletcsökkenésre reagálva várhatóan újraárazzák az ingatlanokat. Ennek hatására az év második felében már többen igényelhetnek csokot. Másrészt nő majd az építkezések száma is, most ugyanis viszonylag kevés új építésű lakás van a piacon, így támogatást is kevés ilyen otthonra lehet kérni. A banknál átlagosan nyolcmillió forintnyi támogatott hitelt igényelnek az ügyfelek, jellemzően a kétgyerekesek érdeklődnek, de a háromgyermekesek száma is növekszik.

Tarolnak a nagyvárosok

Az MKB Bankhoz benyújtott kérelmek többsége olyan ingatlanra vonatkozik, amely Budapesten vagy az ország keleti régiójában helyezkedik el. Hasonló tapasztalatai vannak az UniCredit Banknak is, amelynél a beérkezett kérelmek főként fővárosi és agglomerációbeli otthonokra, illetve a megyeszékhelyek és a hozzájuk közeli nagyvárosok ingatlanjaira vonatkoznak. A Takarék szintén a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban számol csak be élénkülésről. A bank a legtöbb érdeklődést Pest megyében regisztrálta, ezt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megye.

Nem rajzolódik ki más kép az OTP Bank portálunknak megküldött tájékoztatójából sem. Náluk az igénylési adatokból jól látszik, hogy a családok 22 százaléka, tehát csaknem negyede budapesti és Pest megyei ingatlant venne a támogatásból. Statisztikájukból kiderül az is, hogy az ezeken kívüli régiókból érkezők többsége, 65 százaléka szintén városi otthonban gondolkodik: a megyék közül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya és Hajdú-Bihar, valamint Győr-Moson-Sopron emelhető ki. Nem meglepő, hiszen itt a nagyvárosok, például Győr és Debrecen nyújtotta munkalehetőségek komoly vonzerőt jelentenek. A kiürülőfélben lévő falvak viszont aligha népesülnek be újra a csok hatására.

Az OTP visz szinte mindent

Az OTP Bank adja a csok mellé igényelt támogatott kölcsönök több mint felét, az MTI összesítése szerint most már négyből hármat. Mint az a bank portálunknak megküldött tájékoztatójából kiderül, a hitelintézethez tavaly július és az idén április 7-e között 5922 kérelem érkezett, amióta pedig megemelték a támogatás mértékét, még inkább fokozódott az érdeklődés: a 6000 igénylőből 2164 január 1-je és április 7-ig között érkezett. Közülük 182 család igényelte a háromgyerekeseknek járó 10 plusz 10 milliós konstrukciót. Fiókjaik az idei év elejétől március 30-ig több mint 37 ezer érdeklődőt fogadtak, egynegyedük kifejezetten a háromgyerekeseknek szóló konstrukcióról tett fel kérdéseket.

A bank az idén 10-20 ezer csokkérelemre számít, és mivel a piaci részesedése e tekintetben meghaladja az 50 százalékot, ez alapján az várható, hogy országosan összesen 20-40 ezer igénylés történik. Ebből az újlakás-vásárlás iránti kérelmek 10-20 százalékot tehetnek majd ki, míg jelenleg a szűk kínálat miatt mindössze 5-6 százalék az arányuk. A bank előrejelzése szerint a családi házak építkezési aránya elérheti a 20 százalékot is.

Uralkodnak a használtak

Mint a távirati iroda összeállításából kiderül, a Budapest Banknál is főleg a használt lakások iránt érdeklődnek, a hetente betérő többtucatnyi igénylő többségében ilyen ingatlant venne. A csok mellé fölvett átlagos hitel náluk 10 millió forint körül alakul, a támogatást pedig vidéken elsősorban ingatlanépítésre kérik, míg a központi területeken inkább lakást vagy házat vesznek a csokból. Sokan fordulnak az UniCredit Bankhoz is, ahová február eleje óta több mint kétszáz csokkérelem érkezett. Náluk főként meglévő gyermekek után igényelték a támogatást, a befogadott kérelmek 80 százalékában pedig szintén használt lakásra kérték a pénzt. Ilyen otthonokra jellemzően kétgyermekesek igénylik a nekik járó 1,43 millió forintot, de új lakásoknál is a 2,6 milliót kérő kétgyermekesek vannak többségben.

A Takarékbank januártól március végéig több mint 700 csokigénylést fogadott be, a 10 plusz 10 milliós kamattámogatott hitelt pedig eddig 30 család kérte. Ügyfeleik túlnyomó többsége egyelőre nem az új lakásokra igényelhető állami kamattámogatott hitelt, hanem az egyéb lakáscélú kölcsönöket keresi. Tehát azokat, amelyek használt lakás bővítésére, vásárlására és korszerűsítésére kérhetők. Az Erste Bank azt közölte, hogy a hiteligénylések 30 százalékához tartozik csokkérelem is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »