Otthon melege: variálás miatt marad hoppon sok család

Otthon melege: variálás miatt marad hoppon sok család

Nagy elánnal harangozták be áprilisban az Otthon melege pályázat családi házas alprogramjának júliusi startolását, ám úgy tűnik, az időpontokkal való variálás és az építőipari cégek kapacitásproblémái miatt a munkálatok nagy része csak jövőre fog megvalósulni. Azok a családok pedig végleg bukták a pályázatot, akik bízva az eredeti kiírásban munkákat rendeltek júliusra.

Augusztus 15-ig tolta ki az energiakorszerűsítési pályázatok beadási határidejét a kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca a felkészülési időszak meghosszabbítását a lakosság és a szakemberek észrevételeivel indokolja. Szerintük a még több idő sikeresebb pályázatokat jelent majd. Ezzel szemben azokat, akik a lakásfelújítás megkezdését eddig is csak a pályázat miatt halogatták, hideg zuhanyként érte a hír. Most az látszik, hogy viszonylag jól csak azok járnak, akik jövő nyárig tolják a munkálatokat, feltéve, hogy a pályázaton nyernek egyáltalán. Ráadásul most még azt nem tudni, hogy mennyire szállnak majd el az építőipari árak jövőre.

Lesújtó felismerés

Még április elején jelentették be, hogy július elsejétől indul az Otthon melege pályázat családi házakra vonatkozó alprogramja. Ez akkor megtorpanásra késztetett mindenkit, aki eredetileg tavaszra vagy kora nyárra tervezte, hogy korszerűsíti otthonát. Végül sokan úgy döntöttek, direkt az új lehetőség miatt, hogy a munkálatokat majd csak július elsejével kezdik. Tudvalevő, hogy a pályázatból kizárják azokat, akik a határidő előtt hozzáfognak a kivitelezéshez. Április végén azt is bejelentették, hogy elkészült az a honlap, amelyen július elsejétől be lehet nyújtani a pályázatokat.

„Kora tavasszal még mi is úgy terveztünk, hogy júniusban állunk majd neki a felújításnak, az egész nyarat eszerint szerveztük. Ám amikor meghallottuk, hogy pályázati lehetőség nyílik, átvariáltuk a családi programokat aszerint, hogy a kezdés júliusra essen, így tudjunk támogatást is kérni, hátha sikerül” – meséli András. A család az ablakokat májusban meg is rendelte, mivel a munkaerőhiánnyal küzdő építőipari cégek másfél-két hónap alatt gyártják csak le a nyílászárókat. Azt, hogy a megrendeléseket hamar le kell adni, Andrásék már áprilisban sejtették, amikor elkezdtek árajánlatokat kérni: több olyan céggel is beszéltek, amelyik már akkor is csak jövő tavaszra tudta volna vállalni a feladatot. Ezért igencsak örültek, hogy sikerült olyan kivitelezőket találni, akik vállalták, hogy júliusra legyártják az ablakokat, majd olyat is, aki megígérte, hogy néhány héttel később nekiáll a külső hőszigetelésnek. Elő is készítették a pályázatot, de aztán az elmúlt napokban derült égből villámcsapásként érte őket, hogy a pályázatnyitást augusztus 15-re tolták ki.

Csak látszólag lényegtelen

A határidő eltolása elsőre nem tűnik komoly problémának, de azoknak a családoknak, akik amúgy is korszerűsítést terveztek, és megörültek, hogy ehhez esetleg támogatást is kaphatnak most fájhat a fejük: felejtsék el az esetleges plusz pénzt vagy még az őszi, iskolai hónapokban is a munkálatokkal küszködjenek?

Ráadásul a nyár végi munkakezdés ma már lehetetlen: több építőipari céget is kérdeztünk erről, de csak széttárták a kezüket, jelenleg mindegyikük jövő tavaszra jegyezi elő a feladatokat.

Állítólag ezt akarták

Azt, hogy a pályázatnyitás határidejének megváltoztatása miatt hány család került hátrányba, nem tudni, de a megkérdezett építőipari cégek kapásból sorolják az eseteket. Olyan ablakos cég is van, amelynek már jelezték, hiába készítik el az ablakokat az eredeti határidő szerinti július eleji dátumra, pénzt legkorábban úgyis csak augusztus közepén látnak.

A kialakult helyzetről érdeklődtünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, de a tárca gyakorlatilag hárítja a felelősséget: ha a korábban meghatározott ütemezés módosításáról nem sikerül megállapodni a kivitelezővel, a megkezdett beruházás költségei nem számolhatók el a pályázat keretén belül.

A nyertes pályázatokra tehát még heteket kell várni, de az már sejthető, hogy az idén nagy lendülettel beharangozott támogatás nagyobb mértékben csak a jövő évi költségvetést terheli majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »