Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Jobbik a Kiss László-ügy kapcsán

Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Jobbik a Kiss László-ügy kapcsán, annak érdekében, hogy készüljön egy nyilvános adatbázis a szexuális bűncselekmények elkövetőiről, illetve a nemzeti párt az állami kitüntetések visszavonásának lehetőségét is megteremtené.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Minderről Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, egyben emlékeztetett arra is, hogy a Jobbik egyedüli pártként követelte a botrány kirobbanásakor Kiss László lemondását, mert „úgy gondoljuk, hogy a nemzeti csapat szövetségi kapitányának nemcsak szakmai szempontoknak, de morális feltételeknek is meg kell felelnie. Hiszen ő a nemzet képviselője a világversenyeken” indokolta Dúró Dóra.

Az Országgyűlés kultúráért és oktatásért is felelős bizottságának jobbikos elnöke felidézte: a botrány kitörése után csak súlyosbodott a helyzet, hiszen újabb vélt bűncselekményekre derült fény, miközben kiderült az is, hogy Kiss László hazugságokkal próbálta eltussolni az 55 évvel ezelőtti erőszakot.

Korábban Lázár János kancelláriaminiszter is elismerte, hogy az állami kitüntetések visszavonásának törvényi feltételrendszere még megalkotásra vár, Dúró Dóra és Szilágyi György ezért nyújtatta be az erre vonatkozó törvénymódosítót, amely megteremtené a lehetőséget, miközben a részletek kidolgozását a kormány hatáskörébe utalná.

A jobbikos törvénymódosítást azonban a Kulturális bizottság fideszes többsége lesöpörte az asztalról, ezért kezdeményezünk most ötpárti egyeztetést a kérdésben – mondta el Dúró Dóra.

A legerősebb ellenzéki párt emellett szükségesnek tartja, hogy egy adatbázis készüljön a szexuális bűncselekmények elkövetőiről, mert a szülőknek joguk van tudni, akár az uszodában, akár más közösségben, hogy kik azok, akik gyerekekkel is foglalkoznak, de korábban ilyen jellegű bűncselekményben is részt vettek.

A Jobbik jogi álláspontja szerint az Alaptörvény módosítására is szükség van annak érdekében, hogy ezt a listát nyilvánosságra tudjuk hozni.

„Kiss László nevének ebben az adatbázisban, nem pedig az államilag kitüntettek listáján lenne a helye”
– szögezte le a politikus.

alfahír


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »