Ötoldalú csúccsal zárja európai látogatását Obama

Ötoldalú csúccsal zárja európai látogatását Obama

Angela Merkel menekültpolitikáját méltatta németországi látogatásán az amerikai elnök. Barack Obama azt mondta: a német kancellár a történelem jó oldalán áll a migrációs válságban. A vezetők az ukrajnai válságról és a szabad kereskedelmi egyezményről is tárgyaltak. Az amerikai elnök ma ötoldalú csúcstalálkozóval zárja európai látogatását.

London után Hannoverbe látogatott az amerikai elnök. Barack Obama a nemzetközi ipari vásár megnyitójára utazott Németországba, hivatali ideje alatt valószínűleg utoljára. Az amerikai elnök vasárnap kora délután érkezett 650 fős kíséretével a Hannover–Langenhagen nemzetközi repülőtérre. Ezután Angela Merkellel találkozott. Egyeztettek a többi közt a migrációs válságról és az ukrajnai helyzetről is.

„A minszki megállapodás mellett állunk ki, és szeretnénk hangsúlyozni annak maradéktalan teljesítését, amilyen gyorsan csak lehet. Használni fogjuk az együttes erőnket a folyamatban az ukrán oldallal folytatandó megbeszéléseink során, de természetesen az oroszok esetében is. Sajnos a tűzszünet még mindig sebezhető, és haladást kell elérnünk a politikai fejlődés terén is, ennek részletes menetéről is tárgyaltunk” – közölte Angela Merkel.

Obama a német kancellár és a francia elnök erőfeszítéseit dicsérte. „Merkel kancellár Francois Hollande elnökkel fáradhatatlanul dolgozik az ukrán konfliktus békés és tartós megoldásán. Egyetértünk abban, hogy mindkét oldalnak teljesítenie kell a vállalásait, és hogy az Oroszországot sújtó szankciókat csak akkor lehet feloldani, ha Oroszország hiánytalanul betartja a minszki megállapodásban vállaltakat” – jelentette ki az amerikai elnök.

A két vezető tárgyalt az EU és az Egyesült Államok közötti szabad kereskedelmi egyezményről is. „Angela és én egyetértünk abban, hogy az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak haladnia kell a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség tárgyalásában, erről még tárgyalunk” – tette hozzá Obama.

Közben Hannover utcáin ezrek tüntettek a tervezett kereskedelmi és beruházási partnerség ellen. „Nekünk is részt kellene vennünk az egyeztetéseken. Egy másodlagos jogrendszert hoznak létre a hátunk mögött, titkos szobákban ülve, üzleti küldöttekkel. Kormányokat helyeznek nyomás alá bírósági ügyekkel, amikor dollármilliárdokról szólnak, mert azt mondják, hogy pénzt veszítenek. Ez nincs rendjén. Ezért vagyok a partnerség ellen” – mondta egy tüntető.

A felmérések szerint azonban sem az amerikai, sem az európai emberek nem támogatják a partnerséget. „Félek, hogy újra egy kereskedelmi megállapodást kapunk vagy valamiféle olyan szerződést, amelyet mi, átlagemberek nem értünk. A lehetséges előnyeivel és hátrányaival együtt is úgy érzem, a partnerségnek több kára lenne a normál emberekre nézve” – vélekedett egy másik demonstráló.

Barack Obama európai látogatása hétfőn délután ér véget egy ötoldalú, német–amerikai–brit–francia–olasz csúcstalálkozóval, Angela Merkelhez és Barack Obamához David Cameron brit miniszterelnök, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz kormányfő csatlakozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »