Ötmillió forintra bírságolta a GVH a kamuhajnövesztőt

Ötmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Alpecin hajápolási termékek gyártóját, mert többek között azt sem sikerült bebizonyítani, hogyan növeszt hajat a szer.

A versenyhivatal döntése szerint a Medimprove Marketing Szaktanácsadó és Szolgáltató Kft., valamint a Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG – több jogszerű állítása mellett – megalapozatlan hatásokkal is reklámozta Alpecin hajápolási termékeit. A GVH a jogsértésért ötmillió forint bírságot szabott ki a Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG-re, a Medimprove Marketing Szaktanácsadó és Szolgáltató Kft.-re nem rótt ki bírságot.

Az eljárásban érintett Alpecin termékcsalád tagjai (az Alpecin C1 sampon, az Alpecin hajszesz, az Alpecin kettős hatású sampon és az Alpecin Tuning sampon) elsősorban férfiaknak szánt hajápolási és hajhullás elleni termékek, amelyek mindegyike kozmetikumnak minősül. A GVH úgy ítélte meg, hogy a vállalkozások több igazolt és jogszerű állítást közöltek az Alpecin termékcsaládról reklámjaikban. A GVH a fogyasztói üzenetek többségéről azonban megállapította, hogy azok nem jogsértők, így például nem kifogásolható, hogy hatásos a termék a hajhullás leggyakoribb okai ellen; az úgynevezett androgenetikus és stressz okozta hajhullás ellen, és erősíti a meglévő hajhagymákat.

A GVH megállapította ugyanakkor azt is, hogy a hirdetésekben megjelent egyes állítások túlzók voltak a rendelkezésre álló bizonyítékokhoz képest. A GVH döntése szerint a vállalkozások honlapjukon, sajtó- és Google Adwords-hirdetéseikben megtévesztően hirdették a fent említett kozmetikumokról 2014 augusztusától 2016 júliusáig, hogy azok alkalmasak és használhatók:

 • valamennyi ok miatt kialakuló hajhullás ellen,
 • a foltos hajhullás kezelésére,
 • hajnövesztésre, azaz új hajhagymák növesztésére,
 • ugyanolyan hatékonyak bármely korosztály számára, beleértve az időskorúakat is,
 • biológiai folyamatok megváltoztatására, az őszülés meggátolására.
 • A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat célcsoportjának egy része sérülékeny fogyasztó. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozások felhagytak a jogsértő üzeneteket is tartalmazó hirdetések közzétételével a versenyfelügyeleti eljárás megindítása előtt, illetve az eljárás idején, elismerték a jogsértést az előzetes álláspont megismerését követően.

  (Profit7)


  Forrás:kuruc.info
  Tovább a cikkre »