Ötből két amerikai cukorbeteg lesz

Ötből két amerikainál, vagyis a felnőtt népesség körülbelül 40 százalékánál alakul ki élete során a 2-es típusú cukorbetegség – derült ki egy szerdán közzétett amerikai tanulmányból.

Egyes csoportoknál a kockázat az átlagosnál is magasabb: a latin eredetű népességnél mindkét nem, míg az afroamerikaiaknál a nők esetében 50 százalék az esélye a 2-es típusú diabétesznek – olvasható a Lancet brit orvosi hetilap friss számában.

A tudósok mintegy 600 ezer, 1985 és 2011 között elhunyt felnőtt adatait elemezték, majd interjúkat készítettek, becsléseiket pedig az így kapott adatokra alapozták. Ezek szerint az 1985–1989 közötti időszakban 20 százalék volt az esélye, hogy egy 20 éves amerikai férfi cukorbeteg lesz, az ugyanilyen korú nőknek pedig 27 százalékát fenyegette ez a veszély. A 2000–2011 közötti időszakra ez az arány a férfiaknál 39, a nőknél 40 százalékra ugrott.

Azt is kimutatták, hogy a cukorbetegen leélt évek száma a férfiaknál 156 százalékkal, míg a nőknél 70 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban. „A jelentős növekedést az is magyarázza, hogy az átlagos népesség várható élettartama megnőtt” – mondta Edward Gregg, az amerikai betegségmegelőzési központ munkatársa és egyben a tanulmány vezető szerzője.

Rovatok: ÉletmódTelepülés: USACímkék: cukorbetegség, diabétesz, tanulmány, népesség, Amerika, életmódForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »