Öt éven belül jöhet a demencia elleni védőoltás

Amennyiben kiállja a klinikai próbákat, öt éven belül széleskörűen alkalmazni lehet egy nemzetközi kutatócsoport által kifejlesztett védőoltást a demencia ellen.

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent, több mint 47 millió ember küzd a betegséggel. Az új oltóanyag segítségével elejét lehetne venni, hogy évente mintegy 7,5 millió ember váljon demenssé.

Az Adelaide-i Flinders Egyetem kutatócsoportja, együttműködve a Molekuláris Medicina Intézettel és a Kaliforniai Egyetem szakembereivel olyan oltóanyagot hozott létre, amely a betegséget előidéző kóros béta amiloid és tau fehérjéket veszi célba.

Nikolai Petrovsky, a Flinders Egyetem professzora közölte, hogy ha az emberi klinikai próbák sikeresek lesznek, az oltóanyag széles körben elérhető lesz öt éven belül.

Azt mondta, a kutatók olyan hatékonyan vették célba a betegséget előidéző fehérjéket, hogy a szert sokkal inkább lehetne oltóanyagként használni megelőzés gyanánt, mint betegek kezelésére.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »