Öt éve mészárolt Breivik

Számos norvégiai településen emlékeztek meg pénteken az öt évvel ezelőtti utoyai mészárlásról és oslói pokolgépes robbantásról, amelyek során a szélsőséges eszméket valló Anders Behring Breivik összesen 77 táborozó fiatallal és járókelővel végzett.

A norvég fővárosban fiatalok olvasták fel a tömeggyilkos hetvenhét áldozatának nevét. 2011. július 22. a norvég történelem egyik legsötétebb napja volt – mondta Erna Solberg kormányfő a megemlékezésen. „Még mindig láthatjuk a terrorcselekmények nyomait. A meggyilkoltak mindig velünk lesznek. Vannak sebek, amelyeket az idő sem gyógyít be” – tette hozzá.

Solberg Haakon koronaherceggel és Mette-Marit hercegnével együtt koszorúkat helyezett el az oslói kormánynegyedben, ahol az elterelő pokolgépes robbantás történt. A megemlékezésen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – az események idején norvég kormányfő – is jelen volt.

„Fáj hallani az összes nevet – mondta Stoltenberg. – Ugyanakkor jó együtt lenni olyanokkal, akik szintén érintettek, mert támogatást, biztonságot adunk egymásnak.”

A csoport később az oslói katedrálisban vett részt egy gyászszertartáson, ahol az áldozatok hozzátartozói is csatlakoztak hozzájuk.

A délután folyamán Utoya szigetén is megemlékezést tartanak. Az Oslótól negyven kilométerre északnyugatra fekvő kis földdarab tavaly újra megnyitotta kapuját a nyilvánosság előtt. Akkor körülbelül ezer diák vett részt egy táborban, amelyet az áldozatok emlékére szerveztek.

A támadásokban az ötmilliós Norvégia lakosságának egynegyede veszítette el családtagját, ismerősét vagy barátját.

Breiviket 2012-ben huszonegy év letöltendő és meghosszabbítható börtönbüntetésre ítélték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »