Öt év börtön Szima Juditnak

Az első fokon kiszabott három évről öt évre súlyosbította tegnap a bíróság a Tettrekész rendőr szakszervezet főtitkárának börtönbüntetését. Szima Juditot 22 milliós vagyonelkobzással is sújtották. Az érdekvédő koncepciósnak tartja az ítéletet.

Öt év börtönbüntetésre ítélte ma délelőtt a Zalaegerszegi Törvényszék Szima Juditot, a legnagyobb rendőrségi szakszervezet, a Tettrekész főtitkárát folytatólagosan elkövetett sikkasztásért, költségvetési csalásért és hamis magánokirat fölhasználásáért – derül ki a Zaol.hu híradásából. Emellett négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és 22 millió forintos vagyonelkobzással is sújtották. Kilenc vádlott társa közül egy felfüggesztett börtönt kapott, egyet próbára bocsátottak, egy pénzbüntetést kapott, hatot pedig felmentettek.

A Zalaegerszegi Törvényszék elfogadta az ügyészség álláspontját, amely szerint Szima sikkasztást követett el azzal, hogy a Tettrekész pénzéből, az arra jogosult testület hozzájárulása nélkül 18 millió forintért felújította a szakszervezet székházát, amely egyúttal Szima otthona is. A második és harmadik vádpont szerint 2009 februárja és 2011 januárja között valótlan tartalmú útiköltség-elszámolásokkal nyolcmillió forintot tulajdonított el a szakszervezet – egyébként éppen általa kezelt – pénzéből, 2008-tól pedig két munkatársának utalt át másfél millió forintot fiktív útiköltségekre. A negyedik vádpont szerint egyes alkalmazottaikat bejelentés nélkül foglalkoztatták, a túlmunkákat zsebbe fizették, amivel megkárosították a költségvetést. Mint arról beszámoltunk, a Szekszárdi Járásbíróság tavaly első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre és 22 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte. Ezt toldotta most meg további két esztendő szabadságvesztéssel a Zalaegerszegi Törvényszék.

Szima Judit a Magyar Nemzetnek nyilatkozva politikai megrendelésre készültnek nevezte az ítéletet. A koncepciós ítéletért felelősnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt, Kövér László házelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt és Pintér Sándor belügyminisztert. Jelezte: a Kúriához fordul rendkívüli jogorvoslatért, és egy beadványa már 2014 óta az Alkotmánybíróság asztalán fekszik – ezt a mostani ítélet tükrében majd kiegészíti. Arra is utalt: nem érte váratlanul a döntés, mivel ismeri a magyar bíróságokat, ezért a tárgyalásra vitte magával a „holmiját”, ha esetleg egyből le is tartóztatják, ám erre egyelőre nem került sor. – Az is lehet, hogy csak januárban kell bevonulnom a börtönbe, de lehet, hogy már holnap jön értem a „fekete autó” – fogalmazott Szima Judit.

A szakszervezeti vezető korábban nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, így a jogerős ítélet alapján, jó magaviselet esetén 32-33 hónapot kell majd börtönben töltenie, hacsak a Kúria időközben nem hoz számára kedvező döntést.

A Tettrekész vezetője korábban lapunknak adott interjújában ártatlannak vallotta magát, és a szakszervezet belső életébe való durva állami beavatkozásnak nevezte az egész eljárást. Az interjút itt olvashatja el újra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 1970. 01. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »