Öt adományzászló a kitiltott egy helyett Sepsiszentgyörgyön

Öt adományzászló a kitiltott egy helyett Sepsiszentgyörgyön

Ezúttal öt zászlót adományozott a Kovászna megyei önkormányzatnak Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, megyei tanácsos a szerdai soros tanácsülés előtti felszólalásában emlékeztetett, hogy a bíróság alapfokon a prefektusnak adott igazat, és törvénytelennek minősítette az általa adományozott székely zászlót, elrendelve annak díszteremből való eltávolítását.

A politikus tájékoztatta a testületet, hogy megfellebbezte a döntést, majd válaszként öt zászlóval vonult be, és a már előkészített tartókba tűzte az amerikai, német, izraeli, magyar és székely zászlót. Elmondta, illetve adománylevelében is megfogalmazta, hogy az etnikai sokszínűség olyan érték, amit óvni és tisztelni kell. Emlékeztetett, hogy 1918-ban mintegy 800 ezer fős német közösség élt Romániában, míg napjainkban kevesebb mint 30 ezren vannak. Hasonlóképpen a kommunista hatóságok közel 150 ezer zsidót távolítottak el az országból. A német és zsidó közösségek sorsának alakulása bizonyítja, hogy mégsem annyira „modellértékű” a romániai kisebbségpolitika, mondta Kulcsár Terza. Hozzátette, bízik benne, hogy a romániai magyarság és székelység nem jut erre a sorsra.

Tamás Sándor, a közgyűlés elnöke felkérte az önkormányzat jogászát, hogy a következű ülésre fogalmazza meg az adományt elfogadó határozattervezetet, és megígérte, leltárba veszik a zászlókat. A nemzeti liberális párti (PNL) Ion Deaconu tanácsos felvetette, törvényesnek minősül-e a zászlók kitűzése. Tamás Sándor válaszában a kettős mércéről beszélt, rámutatva: más tájegységek nevét, zászlaját lehet használni, ezt csak a két székely megyében tiltják. Végül megegyeztek, hogy párbeszédre, kölcsönös tiszteletre van szükség a témában.

Kulcsár Terza József gyásznapot tart december 1-jén

A Magyar Polgári Párt (MPP) frakciójának tartózkodásával szavazta meg a Kovászna megyei önkormányzat, hogy 25 ezer lejjel támogatja a december elsejei rendezvényeket. Kulcsár Terza József MPP-s tanácsos felvetette, a román nemzeti ünnep hivatalos rendezvényein évek óta megjelennek más megyéből érkezett fiatalok, akik sértegetik a helybéli magyarságot. „Nem tudjuk, lesz-e újból ilyen felvonulás. Nem tudjuk, mi a célja a rendezvénynek” – fogalmazta meg fenntartásait a polgári párti politikus. Hozzátette, a nemzeti ünnepre a központi költségvetésből is kaphatnak támogatást a szervezők, és felvetette, hogy ezzel ellentétben a március 15-ei ünnepségeket nem finanszírozza a közgyűlés.

Tamás Sándor tanácselnök válaszában elismerte, hogy a prefektúra évről évre több pénzt kér a rendezvényre, de felhívta a figyelmet, hogy az ország nemzeti ünnepét támogatni kell. Florentina Teacă szociáldemokrata tanácsos meghívta a tanácselnököt a rendezvényre. „Évek óta mondom, csak akkor megyek el, ha fel is szólalhatok. És csupán a kisebbségeknek tett 1918-as ígéretekre tudok emlékeztetni, és a jelenlegi követeléseinket tudom megfogalmazni” – mondta Tamás Sándor. Az egyik helyi román napilap által kezdeményezett Hívd meg egy magyar barátodat a nemzeti ünnepre felhívásra utalva Ion Deaconu meghívta Kulcsár Terza Józsefet az ünnepségre, aki azt mondta, bármikor szívesen találkozik tanácsostársával, de számára december 1-je gyásznap – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »