Osztrák elnökválasztás – Befejeződött a két osztrák államfőjelölt kampánya

Péntek késő délután fejezte be választási kampányát a két osztrák államfőjelölt, s hasonlóan az első fordulóhoz, a második forduló előtti kampányidőszak fő témája is a menekültügy volt. Norbert Hofer az FPÖ egyik fellegvárának számító bécsi Favoriten negyedben hirdette meg az összesen mintegy öt hónapos kampányt lezáró eseményét. A rendezvényen kijelentette: akik nem tisztelik az osztrák értékeket, azoknak Ausztria nem a hazájuk.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Hofer reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének pénteken elhangzott bíráló szavaira is, aki úgy nyilatkozott, hogy az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) “nincs lehetőség sem a vitára, sem a párbeszédre”. Az FPÖ jelöltje kijelentette: az osztrák polgároknak saját maguknak kell dönteniük Ausztria sorsáról.

Az államfőválasztásnak történelmi eredménye lesz, hiszen most először nem az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki a szövetségi elnök.

A jelenlegi elnök, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, így az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »