Őszig nem foglalkoznak az új gyülekezési törvénnyel

Őszig nem foglalkoznak az új gyülekezési törvénnyel

Leghamarabb szeptemberben, a parlamenti ülésszak megkezdése után célszerű ötpárti egyeztetést folytatni a gyülekezési törvényről – közölte lapunk érdeklődésére az Igazságügyi Minisztérium. Vagyis az Alkotmánybíróság (AB) hiába adott csak az év végéig határidőt az új szabályok megalkotására, a nyári szünetben nem foglalkoznak a kérdéssel, legalábbis ami a pártok közötti egyeztetést illeti. Lapunknak az LMP-nél és a Jobbiknál is azt mondták, hogy eddig semmilyen értesítést, írásbeli vagy szóbeli javaslatot nem kaptak az ügyben.

A kormány, illetve az igazságügyi miniszter két hete jelentette be, hogy újraírják a gyülekezési törvényt, miután az AB mulasztásos alkotmánysértést állapított meg több konkrét ügyben is, és az év végéig bizonyos szabályok megalkotására szólította fel a parlamentet. Az AB szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog, illetve más alapjogok – például a magánélethez, a magánszférához való – összeütközésének jelenlegi kezelését, ezért kell lépnie a parlamentnek.

Több érdekesség is kísérte azonban az AB döntését. A testület ugyanis egy nap alatt kétféleképpen értelmezte a gyülekezést. Az azonos napon hozott, de eltérő időpontokban közzétett konkrét esetekben közös pont, hogy mulasztásos alkotmánysértést állapítottak meg, de a konkrét ügyek megítélésében már teljesen más volt az eredmény.

Az elsőként ismertetett esetben azért adtak be panaszt, mert még 2014-ben megtiltotta a rendőrség – és ezt jóváhagyva a közigazgatási bíróság is – a devizahitel-károsultak demonstrációját Orbán Viktor Cinege utcai házánál, illetve a Kúria épületénél. Itt a tiltó határozatok hatályban maradtak, vagyis fenntartották, hogy nem szabad demonstrálni például a miniszterelnök otthonánál.

Két nappal később tették közzé azt a határozatot, amelynek kiindulópontja az volt, hogy a rendőrség betiltott egy 2014. február 8-ra, a Vérmezőre tervezett rendezvényt, és ezt a bíróság is jóváhagyta. Az AB ebben az ügyben azonban – amellett, hogy kimondta a mulasztásos alkotmánysértést – megsemmisítette a rendőrség és a bíróság elutasító döntéseit.

A Népszabadság pedig hétfőn egy újabb, a miniszterelnök otthonával kapcsolatos ügyről számolt be. Mint írták, Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Facebook-csoport vezetője akart demonstrálni a Cinege utcában a kvótaellenes népszavazás miatt, ám a rendőrség nem vette tudomásul, azaz megtiltotta a tervezett tüntetést, mégpedig a kormányfő és a szomszédai magánszférához való jogára hivatkozva.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »