Őstagja hagyja ott a Helsinki Bizottságot

Mészáros István László úgy döntött, hogy elhagyja a szervezetet, mivel a megkérdezése nélkül döntöttek, majd hivatkozási pontként használták fel.

Mészáros István László nyilatkozata a vigyazo.blog.hu közölte, amely az alábbiakban olvasható.

„A Magyar Helsinki Bizottság a kvótanépszavazás meghekkelésére hívta fel a választókat: érvénytelen szavazatok leadásáért kampányol. Mint aki a korai időktől (90-es évek elejétől) a Bizottság tagja vagyok, és előtte részt vettem az ellenzéki Független Jogvédő Szolgálat munkájában is, ezt az akciót több szempontból is súlyosan aggályosnak, hitelrontónak és elfogadhatatlannak tartom:

1.) Megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet (amelyik anno úttörő szerepet vitt az emberi jogvédelem ethoszának meghonosításában) mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol. Azon túl, hogy ez antidemokratikus, gyakorlatilag megkérdőjelezi a polgárok józan ítélőképességét is.

2.) Végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett. Innét már senki le nem mossa róla, hogy ténylegesen egy jól körülhatárolható politikai tábor szekerét tolja. 3.) Elfogadhatatlan, hogy ráadásul egy ilyen fajsúlyú állásfoglalásról a szervezet vezetése ki sem kérte a Bizottság tagságának a véleményét.

A tagság feje fölötti döntéshozatal, mint eljárási mód (függetlenül a döntés érdemétől – bár természetesen azzal sem értek egyet) önmagában is antidemokratikus. Ez szintén aláássa a Bizottság demokratikus értékek melletti elvi elkötelezettségének hitelét.

Demokrata vagyok, tehát nem szeretem, ha megkérdezésem nélkül döntenek, majd utána hivatkozási pontként használnak föl.

Ezért negyed évszázados tagsági viszonyomat megszüntetve kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból. Ezt természetesen anélkül teszem, hogy elvitatnám a Bizottság múltbeli érdemeit. A Helsinki Bizottság mostani döntését nem csupán antidemokratikusnak tartom, de tartalmilag sem értek vele egyet.

Mivel demokrata vagyok, nem kérek abból, hogy akár kvóta-ügyben, akár később bármi másban külső hatalmi aktussal népünk szuverenitását akaratunk ellenére csökkentsék. Ezért október 2-án részt veszek és nemmel szavazok a népszavazáson. Ráadásul keresztény és magyar patrióta vagyok. Miközben fontosnak tartom a valódi menekültek emberi jogi szempontjainak érvényesítését és a velük való szolidaritást, az Európát sújtó migrációs krízist elsősorban biztonsági és nemzeti sorskérdésnek tartom.

Nekünk magyaroknak és európaiaknak is jócskán vannak ebben a kihívásban védelemre szoruló emberi jogaink, továbbá jogunk nemzeti önazonosságunk, kultúránk, hagyományaink megőrzésére.

Ezért is részt veszek és nemmel szavazok a népszavazáson.

Budapest, 2016. szeptember 27.”

Mészáros István László az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának korábbi (1990-1998) szabad demokrata alelnöke


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »