Összeül a Biztonsági Tanács, özönlenek a bírálatok

Pénteken – magyar idő szerint este – összeül zárt ajtók mögötti értekezletre az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa Észak-Korea péntek hajnali kísérleti atomrobbantása miatt – közölték diplomaták.

A BT ülését az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kérésére hívták össze.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára az ülés előtt újságíróknak így nyilatkozott: “Számítok arra, hogy a Tanács egységes marad, és megfelelően cselekszik.”

Észak-Korea immár ötödször hajtott végre kísérleti atomrobbantást, és a pénteki volt eddig a legerősebb. Az előzetes adatok szerint 5-ös erősségű földrengést generált, míg az előző – idén januárban végrehajtott – ereje 4,8-4,9 közé tehető.

A robbantás híre a világban bírálatok özönét indította el.

Ban Ki Mun úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea “arcátlanul megsértette” az ENSZ BT határozatait.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) mélységesen nyugtalanítónak és sajnálatosnak minősítette a robbantást, amely – áll a szervezet közleményében – “egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát”.

“Súlyosan aggasztónak” mondta az észak-koreai atomtesztet Boris Johnson brit külügyminiszter is.

“Az Egyesült Királyság határozottan elítéli Észak-Koreát, amiért újabb nukleáris kísérletet hajtott végre, amivel vérlázítóan sérti a Biztonsági Tanács határozatait, és fenyegeti a délkelet-ázsiai térség biztonságát és stabilitását” – fogalmazott Johnson.

A kommunista Koreát szigorúan bíráló államok között van többek között Oroszország is, amely az elsők között adott hangot nemtetszésének, csakúgy mint Dél-Korea, Japán, az Egyesült Államok, Franciaország.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »