Összesen 241 év letöltendőt szabtak ki a Singer varrógépes csalókra

Összesen 241 év letöltendőt szabtak ki a Singer varrógépes csalókra

Jogerősen összesen 241 évre ítélte a gyulafehérvári táblabíróság a Singer varrógépes csalással vádolt bűnbanda 31 tagját, akik 1748 személytől csaltak ki pénzt szerte az országban.

Singer_N�hmaschine_mit_Tisch_2_b

Az ítélet szerint három vádlottat 12 év, tizenhatot – köztük négy nőt – 10 év börtönbüntetésre ítéltek, más csalóknak öt vagy hat évet kell letölteniük, egyes bandatagokra pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. A táblabíróság szerdai ítélete a Singer varrógépes romániai csalások ügyében az eddigi legsúlyosabb.

A bűnszövetkezet tagjai, akiket szervezett bűnbanda létrehozása, csalás és hamisítás miatt ítéltek el, összesen több mint 500 ezer euróval károsítottak meg hiszékeny embereket: 2007-ben és 2008-ban kiterjedt bűnszövetkezetet működtettek, hogy pénzt csaljanak ki Singer varrógépek tulajdonosaitól. Székelyföld-szerte, de számos erdélyi városban, így Kolozsváron és Nagyszebenben is többen „bedőltek” a csalók módszerének.

A vádlottak újsághirdetéseket adtak fel, amelyekben hatalmas összegeket ígértek a régi varrógépekért. Amikor a tulajdonos felhívta a „vásárlót”, az közölte, csak abban az esetben fizeti ki az olykor 300 ezer euróra is rúgó összeget, ha az eladó előbb megszerzi az illető gép adott sorozatszámú párját – amelyet természetesen a bűnbanda valamelyik tagja birtokolt. A tulajdonosok sok esetben úgy döntöttek, megvásárolják „potom” pár ezer euróért a másik varrógépet, de miután ezt megtették, a „vásárlóknak” nyomuk veszett.

A vádlottakat az ítélet arra kötelezte, hogy 180 károsultnak kártérítést fizessenek, ugyanakkor pénzt, anyagi javakat, köztük fegyvereket koboztak el tőlük. A varrógépek hatalmas ára azért tűnhetett hihetőnek, mivel egyes szóbeszédek szerint a második világháború előtt a németországi zsidók vagyonukat platinába fektették, az aranynál értékesebb fémet pedig bizonyos sorozatszámú Singer varrógépek alkatrészeibe építették be. A legenda szerint a sorozatszámok svájci bankszámlákat is takartak azért, mert a zsidók át akarták menteni vagyonukat a későbbi időkre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »