Összement a visszatért űrhajós

Összement a visszatért űrhajós

Visszanyerte eredeti magasságát Scott Kelly amerikai űrhajós, aki csaknem egyévi űrbéli tartózkodás után szerda reggel tért vissza a Földre orosz társával, Mihail Kornyijenkóval.

Az amerikai űrkutatási hivatal floridai űrközpontjában pénteken tartott sajtótájékoztatón Scott Kelly elmondta, hogy testmagassága elvesztette azt a 3,8 centiméteres többletet, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött 340 nap alatt a gravitáció hiánya okozott. A Földre visszatérve gyorsan visszaállt normális testmagassága, amelynek növekedése tudóskörökben jól ismert jelenség a hosszú távú űrutazások járulékaként – tette hozzá.

John Charles NASA-igazgató cáfolta azokat a híradásokat, amelyek szerint Kelly 5,1 centimétert nőtt volna a világűrben. „Kelly maga mérte mindig testmagasságát, és bizonyosan mondhatjuk, hogy a növekedés nem volt több 3,8 centiméternél” – hangsúlyozta.

Az 52 éves Kelly, aki az 55 éves Mihail Kornyijenkóval 5440-szer kerülte meg a Földet az egyéves űrmisszió alatt, arról beszélt, hogy neki „könnyebb volt alkalmazkodni a világűrbeli, mint a földi léthez”. Arra panaszkodott, hogy fájnak az izmai és az ízületei.

A bőre, mivel a világűrben szinte semmivel nem érintkezett – még az űrruhák is lebegnek a test körül –, annyira érzékeny, hogy szinte ég, amikor leül vagy járkál. A sajtótájékoztatón viselt bőrcipőjét sem képes hordani, csak az újságírók kedvéért vette fel – magyarázta.

Hozzátette, egyelőre képtelen arra is, hogy kosarat dobjon kosárlabdázás közben. Öt évvel ezelőtti, fél éven át tartó űrmissziója nem viselte meg ennyire.

A Marson is jól boldogulna

Amerikai űrhajós még nem töltött ilyen hosszú időt az űrben. Scott Kellyn – akinek ikertestvére, Mark visszavonult űrhajós – visszatérése után számos orvosi vizsgálatot végeznek el, és az eredményeket, valamint az eltelt egy évben végzett egészségiállapot-felmérések eredményeit összevetik Mark földi állapotával, hogy többet tudjanak meg a szakemberek az emberi test tűrőképességének határairól, mielőtt egy hosszabb feladatra, a Marsra küldenének űrhajósokat.

John Charles elmondta, lenyűgözte őt, hogy Kelly földet éréskor azonnal végre tudta hajtani az összes előírt fizikai terhelést, azonnal képes volt hirtelen felállni, gyalogolni, akadályt kerülni. Az élettani szakember szerint Kelly akár a Marson is jól boldogulna. „Jó példája lenne annak, aki hat hónap alatt eljutna a Marsra, és egy rövid pihenő után ott még értelmes munkát is tudna végezni” – vélekedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »