Ősszel jön a közös uniós határvédelem

Az Európai Parlament (EP) megszavazta az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és a nemzeti hatóságok erőiből összeállítandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó határozatot – jelentette be közleményben az uniós parlament.

Az EP plenáris ülésének jóváhagyó szavazását követően – tekintettel arra, hogy az uniós intézmények már megállapodtak a témában – ősszel meg is kezdheti működését a megerősített szolgálat.

Az új ügynökség segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet, az átmeneti belső határellenőrzések pedig az év végéig megszűnhessenek – áll a közleményben.

A megalakuló európai határ- és a parti őrség a „hiányzó láncszem” Európa külső határainak védelméhez az uniós polgárok szabadon mozgása érdekében. Segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet és az átmeneti belső határellenőrzések az év végéig megszűnhessenek – írták.

A tájékoztatás szerint a leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül.

Így érinti hazánkat

Magyarországnak a közös működéshez 65 határőrt kell biztosítania.

A tagállamok továbbra is megtartják határaik védelmének hatáskörét, azonban szükség és kérés esetén a határ- és parti őrség öt napon belül meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni – hangsúlyozták.

Ilyen esetben, vagy tagállami kérés alapján a brüsszeli bizottságnak joga lesz a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.

Átvehetik a tagállamtól a határellenőrzést

Kiemelték: lehetőség lesz arra is, hogy átvegye az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi, vagy nem hajlandó együttműködni, veszélyeztetve ezzel a schengeni zóna rendeltetésszerű működését. Kitértek arra is, hogy olyan esetben, ha egy tagállam nem fogadja el a tanácsi döntést, akkor az adott ország szomszédjai a vele közös határszakaszokon átmenetileg újra bevezethetik a belső határellenőrzést.

Megállapodás született arról, hogy összekötő tisztek felügyelik valamennyi EU-tagállam külső határát. Egy összekötő tiszt akár négy földrajzilag egymáshoz közel fekvő országban is végezhet ellenőrző feladatot.

A bizottság tájékoztatása szerint az ügynökség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.

Hazaküldik a migránsokat

Részt vesz az illegálisan érkezett migránsok származási országukba való visszaküldésében, de nem vállal szerepet a tagországok közötti visszaküldési mechanizmusban.

Az új határ- és parti őrség szabályozása biztosítja, hogy az unió külső határai biztonságosabbak és jobban felügyeletté váljanak – tették hozzá.

Gál Kinga megdícsérte

Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, „egyértelműen bebizonyosodott, amit a magyar kormány több mint egy éve mond: Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait. Csak akkor tartható fenn a belső határnélküliség, ha urai vagyunk a helyzetnek az unió külső határain. Az európai határ- és parti őrség végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés, amely állampolgáraink védelmét, az unió belső biztonságát szolgálja.”

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt hangoztatta: „miközben Orbán Viktor az EU-fórumokon minden eszközzel akadályozza a menekültválság közös megoldását, az európai parti és határőrizet tervezett megerősítését máris saját embertelen migrációs politikája győzelmeként tálalja.” Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy vélekedett: a menekültválságra csak egy válasz van, az európai. Különutas megoldások, kerítések építése ideig-óráig működhetnek, de hamar hatástalannak bizonyultak. „Ma az európai határőrség felállításával biztosítottuk külső határainkat. Most már csak határainkon belül van baj: olyan politikusokkal, akik az emberek csalódottságát kihasználva Európa ellen hangolnak, ősszel unióellenes álnépszavazást tartanak” – mondta.

Niedermüller Péter – aki ugyancsak a Demokratikus Koalíció EP-képviselője – előrelépésként értékelte a külső határok védelmét, amely „immár a tagállamok és az EU közös felelőssége lesz, közös határőrökkel, közös eszközökkel”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »