Összefognak a republikánusok Trump ellen

MTI nyomán

A republikánus elnökjelöltségre pályázó Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó összefogott, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy Donald Trump nyerje el a jelölést. A döntést közleményben jelentették be hétfőn a két politikus kampánymenedzserei.

A lépést régóta várták már a Republikánus Párt vezetői és befolyásos személyiségei, sőt, régóta sürgették is a két, korábban egymást élesen bíráló és az együttműködést mereven elutasító, a jelöltségért egymással versengő politikus összefogását. Az összefogás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két politikus megállapodott: egyeztetik stratégiájukat és azokban az államokban, ahol a következő hetekben-hónapokban lesz az előválasztás, “átengedik” egymásnak a delegátusokat. Így például Indiana államban, ahol májusban lesz az előválasztás, Ted Cruz kapja meg a John Kasich által “elnyert” küldötteket, míg például a szintén májusban választó Oregonban és a júniusi, Új-Mexikóban tartott előválasztásokon Cruz mond le az elnyert küldöttek támogatásáról Kasich javára – abban az esetben, ha győz. Kedden öt államban tartanak előválasztást.

Cruz kampánymenedzsere, Jeff Roe, közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári országos elnökjelölt-állító konvención olyan politikust kell jelölni, aki képes egyesíteni a pártot és győzelmet aratni a novemberi elnökválasztáson. Ennek érdekében Cruz “szabad utat enged a versengésben Kasich kormányzónak Oregonban és Új-Mexikóban, remélve, hogy mindkét kampány szövetségesei követnek bennünket”. Roe azt is leszögezte, hogy a novemberi elnökválasztáson akár Hillary Clinton, akár Bernie Sanders – mindkettő a demokrata párti elnökjelöltségre pályázik – magabiztosan legyőzné Trumpot, ráadásul Trump elnökjelöltsége nemzedékekre visszavetné a Republikánus Pártot. Hasonló nyilatkozatot tett közzé John Weaver, Kasich kormányzó kampányának vezetője, aki Indiana államban ígért “zöld utat”. Weaver leszögezte: John Kasich és csapata célja az, hogy a nyári elnökjelölő kongresszus Clevelandben nyílt versenyes legyen, ahol “olyan jelöltet sikerül kiválasztani, aki képes egyesíteni a pártot és megnyerni a novemberi választást”.

Donald Trump mikroblogján üzent a két politikusnak, s az “elkeseredettség” jeleként értékelte az összefogást. “Totálisan elkeseredettek és matematikailag halottak” – írta üzenetében Trump, aki nagy arányban vezet, és a közvélemény-kutatások a keddi előválasztásokon is mind az öt államban az ő győzelmét jósolják. Trump közleményt is nyilvánosságra hozott, s ebben kiemeli, hogy Cruz kampánya “szabadesésben van”, Kasich pedig kevesebb delegátust tudott megnyerni, mint Marco Rubio floridai szenátor, aki már egy hónappal ezelőtt felfüggesztette az elnökjelöltségért folytatott kampányát. Trump hangsúlyozta, hogy két vetélytársa szerinte kudarcot vallott kampánya csak még eltökéltebbé teszi őt.

A republikánus elnökjelöltséghez 1237 küldött támogatására van szükség, Trump az eddig választási folyamatban 845 küldött támogatását nyerte el, míg Cruz 559, Kasich pedig 148 delegátus támogatását szerezte meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »