Összefognak a kubai ellenzékiek a kormány ellen

Mintegy hetven kubai hazai és külföldön működő ellenzéki csoport képviselői bejelentették hétfőn, hogy közös politikai akciófrontot fognak létrehozni a kommunista kormány elleni fellépéshez.

A megállapodást a Puerto Ricó-i fővárosban, San Juanban a hét végén tartott tanácskozáson, a második úgynevezett Kubai Nemzeti Találkozón fogadták el azzal a céllal, hogy a jelenleg nagyon szétszórt ellenzéki csoportok egyesítsék erejüket.

Két irányító szekcióban fognak dolgozni: az egyik a szigetországban fog működni, a másik külföldön. A szekciókon belül munkabizottságok alakulnak – közölte Guillermo Toledo, a találkozó koordinátora.

Azt tervezik, hogy a nemzetgyűlésnek is nevezett mostani Puerto Ricó-i találkozót a jövőben minden évben összehívják. A hét végén egyeztették a kommunista rendszer ellen harcoló szervezetek listáját is. Elhatározták, hogy különleges figyelmet fordítanak majd a hatósági elnyomásra, az ellenzékiek zaklatására és a politikai foglyokra. Nyilatkozatukban felszólították a Google informatikai vállalatot, hogy lássa el a szigetet olyan, vezeték nélküli internetes szolgáltatással, amelyet nem lehet cenzúrázni.

A megállapodásról adott sajtótájékoztatón hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy Washington és Havanna közeledése óta romlott a kubai nép helyzete.

„A közeledés levegőhöz juttatta a rendszert” – mondta Jorge Luis García Pérez, aki 17 évet töltött börtönben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »