Összefogással a közösségért

Összefogással a közösségért

Muzslyán járt az ausztriai Caritas képviselője, aki a szervezet által jóváhagyott, másfél éves projektumról tájékozódott, amelyet a nagybecskereki Püspökségi Caritas valósít meg a muzslyai helyi közösséggel karöltve. A pályázat arra épül, hogyan lehet csökkenteni a természeti katasztrófák kockázatát, és ugyanakkor élhetőbb környezetet kialakítani a polgároknak.

A helyi közösség illetékeseivel és a település önkénteseivel a falu központjában levő nádast kívánják felszámolni, egy tiszta, fákkal betelepített zöldövezetet szeretnének kialakítani a mostani ingoványos, nádas, lápos terepen. A vendégek, a házigazdák, valamint a koordinátor először a helyi közösség épületében vázolták fel az eddig elvégzett munkálatokat, majd a néhány száz méterre levő nádashoz vonultak ki, ahol meg is bizonyosodhattak mindannyian a teendőkről. Természetesen, a terveket, a munkafolyamat ütemtervét is elmondták, hiszen a végcél egy park, egy sétány, egy rekreációs terület kialakítása.

Birgit Ertl, az ausztriai Caritas képviselője elmondta, hogy dicséretre méltónak tartja, hogy a településen több egyesület összefogott egy cél érdekében, hogy élhetőbb környezetet alakítsanak ki maguknak, kiválasztva, elsőbbséget adva a legégetőbb teendők megoldásának. Az emberek rájöttek, hogy közös erővel tenni is tudnak a közösségért, és ez a lényege a projektumnak.

Halmi Tibor koordinátor, a Püspökségi Caritas igazgatója elmondta, hogy a projektum január elsején kezdődött, amikor megkezdték a nád kivágását, majd a lecsapoló kanálisokhoz próbáltak hozzáférni gépekkel, közben nagyon sok építészeti törmeléktől tisztították meg a terepet, és nemrégen, amikor az idő megengedte, a nád vegyszeres irtásának első fázisát is elvégezték. A nád valamelyest megritkult, de újrahajtott, ezért újra nádvágást végeztek. Közben a város illetékesei is hozzájárulásukról biztosították a projektum résztvevőit, ugyanis a kanálisok egyes részeinek kiásását a vízművek munkásai végzik majd el.

A cél, hogy a különféle fertőzéseket elkerüljék, hogy a tűzeseteket is meggátolják, hogy a környezet további szennyezését teljes egészében megszüntessék. A projektum sikeres befejezése valamikor a jövő évben lenne, amikor már a parkosítási munkálatokat is elvégeznék. 2017 szeptemberben adnák át a közösségnek a zöldövezetet, a falu ünnepe, a búcsú alkalmával.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »