Összecsaptak az amnesztia ellen tüntetők a rendőrökkel

Összecsaptak az amnesztia ellen tüntetők a rendőrökkel

Heves tiltakozások törtek ki Szkopjéban, miután Gjorge Ivanov államfő kegyelemben részesített 56 ellenzéki és kormánypárti személyt, mindazokat, akik a belpolitikai válságot okozó lehallgatási ügy gyanúsítottjai között szerepeltek, és eljárás folyt ellenük, illetve azokat is, akiket már elítéltek.

A többezres tömeg tagjai szerda este behatoltak az elnök egyik irodájába, betörték az igazságügyi minisztérium épületének ablakait, más épületeket pedig kővel és tojással dobáltak meg, valamint összecsaptak a rendőrökkel is. A Faktor.mk macedón hírportál információi szerint tizenhárom tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség.

Szerda este Szkopjéban két tiltakozást is rendeztek, Gjorge Ivanov bejelentésével ugyanis sem az ellenzék, sem a kormány nem ért egyet. A köztársasági elnök – keddi állítása szerint – azért hirdetett kegyelmet, hogy véget vessen a macedón belpolitikai válságnak.

http://mno.hu/

A jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet–Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) kormánykoalíció erre reagálva közölte: valóban nem jó, ami az országban történik, Macedónia a válság „túsza”, és semmi kétség, hogy az államfő bejelentését a jó szándék vezérelte, szerintük azonban ez akadályozza azokat az erőfeszítéseket, amelyek a hazugságoktól és a tisztességtelenségektől tisztítanák meg a közéletet. Az ellenzéki szociáldemokrata Zoran Zaev szerint az államfő bejelentése egyenesen „államcsíny”, mert leállítaná az igazságszolgáltatás munkáját, ezért Gjorge Ivanovnak le kell mondania.

Az ellenzéki tüntetők éppen az államfő lemondását helyezték tiltakozásuk középpontjába.

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött a kétmilliós balkáni országban, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg a kormánypárti, jobboldali VMRO–DPMNE koalícióját és Nikola Gruevski miniszterelnököt. Ez éleződött tovább a múlt év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg Zoran Zaevet, az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökét.

Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevskinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani.

Macedóniában június 5-én előre hozott parlamenti választást tartanak, amelyet az ellenzék – a bejelentések szerint – bojkottálni fog.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »