Összecsaptak a kurdokkal a török tankok Szíriában

Török harckocsik összecsaptak a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szövetséggel szombaton Szíria északi részén. Ez volt az első összecsapás, amióta a török tankok a héten átlépték a szíriai határt – közölte egy civil szervezet és egy kurd vezető. 

A török hadsereg támogatta Nur el-din al-Zinki lázadócsoport közlése szerint fegyvereseik a török harckocsik támogatásával szombaton megközelítették a Dzserablúsztól északnyugatra fekvő Jusszef Beik falut, és elfoglalták a kurd vezetésű erőktől. A csoport állítása szerint több kurd fegyverest foglyul ejtett

Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szíriai civil szervezet elnöke megerősítette, hogy ellenzéki fegyveresek harcba bocsátkoztak az előrenyomuló török harckocsikkal Aleppó tartományban, a Dzserablúsztól 8 kilométerre délre fekvő el-Amerne falunál.

Abdel-Rahmán szerint ez az első összecsapás, amióta a török harckocsik szerdán szíriai területre léptek. Szerinte a harckocsikkal összecsapó fegyveresek a kurdokkal szövetséges arabok és türkmének.

Török katonai vezetők szerint egy török katona meghalt, három társa megsebesült, amikor rakétákat lőttek ki a török harckocsik ellen a Népvédelmi Erők (YPG) kurd milícia kezén lévő területről Dzserablúsz térségben.

Az IÁ-t és az YPG-t is támadták a törökök

Két török F–16 típusú harci gép közben az Iszlám Állam (IÁ) terrorcsoport hat szíriai állását, illetve az Egyesült Államok támogatta Népvédelmi Erők (YPG) kurd milícia állásait támadta – közölték török biztonsági források.

Előzőleg szombaton török harci gépek az egyik SDF-fel szövetséges csoport állásait támadta a szerdán a dzsihadistáktól visszafoglalt észak-szíriai Dzserablúsz közelében.

„Török gépek bombázták állásainkat szombat reggel Dzserablúsztól délre és el-Amarne faluban, ahol polgári lakosok élnek – közölte a dzserablúszi Katonai Tanács közleményében. A csoport szerint „ezzel az agresszióval a konfliktus új szakasza kezdődik a térségben”.

A török hadsereg által indított Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja, hogy elűzzék az IÁ fegyvereseit a térségből, és megakadályozzák a kurd milíciák előrenyomulását, tovább bonyolítja az amúgy is komplikált szíriai helyzetet. Az autonómiapárti kurdok többsége alkotta Szíriai Demokratikus Erők 2015 októberében léptek szövetségre az aleppói, rakkai és el-haszekei arab fegyveresekkel. A Washington által támogatott szövetség több települést – így az észak-szíriai Manbídzst – foglalt vissza az Iszlám Államtól, amivel kiváltotta a kurd milíciákat terroristáknak tekintő Ankara aggodalmát.

Daraját ellenőrzésük alá vonták a kormányerők

A szíriai kormányhadsereg szombaton ellenőrzése alá vonta a Damaszkusz közelében fekvő Daraját, miután több ezer lakosa – lázadók és polgári személyek – elhagyta a várost – közölte egy nevének elhallgatását kérő katonai vezető.

„A darajai kérdést lezártuk, miután a megállapodásnak megfelelően kimenekítettek a városból minden civilt és fegyverest a családjukkal együtt” – jelentette a szíriai állami televízió. Az evakuálásról csütörtökön állapodtak meg a damaszkuszi vezetők és a lázadók.

A kimenekítettek pontos száma nem ismert. Pénteken a SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelentette, hogy 4000 polgári személyt telepítenek befogadóközpontokba és legalább 700 lázadót indítanak a lázadók és dzsihadisták kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíbbe.

Nyolcezren lehetnek még a városban

Civil szervezetek szerint nyolcezren maradhattak a városban, az ODSH szerint ez a szám jóval alacsonyabb. Az ODSH és ellenzékiek bírálták a fővárostól tíz kilométernyire délnyugatra fekvő, éhínség és a kormányerők mindennapos légitámadásaitól szenvedő település lakosainak ”erőszakos kitelepítését”.

Ez már a második ilyen megállapodás a rendszer és a lázadók között. Homszban, a „forradalom fővárosában” a kormányhadsereg addig ostromolta és bombázta a várost, amíg a lázadók 2014-ben bele nem egyeztek, hogy elhagyják az óvárost.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »