Ősi migrációs útvonal nyomaira bukkantak Japánban

Egy Délkelet-Ázsiából Japánba vezető migrációs útvonalra utalnak azok az Okinawa prefektúrában feltárt emberi maradványok, amelyek a szigetországban talált legrégebbi őskőkori leletek közé tartoznak.

A szakemberek legutóbb négy, viszonylag jó állapotban lévő koponyára bukkantak a lelőhelyen. A tokiói Nemzeti Természeti és Tudományos Múzeum kutatói digitális technológiával készülnek rekonstruálni az ősemberek arcát a koponyájuk alapján – olvasható az Aszahi Sinbun című japán napilap internetes oldalán.

A szakemberek szerint az Isigaki szigetén lévő Siraho Saonetabaru barlang területén talált emberi maradványok az eddigi legátfogóbb pillanatfelvételt nyújtják a több mint 20 ezer évvel ezelőtti „őskőkori Japánról”. A munkálatokban az Okinawa prefektúrabeli Régészeti Központ munkatársai is részt vesznek.

A legrégebbi őskőkori leletek

A tucatnyi emberi maradvány között egy komplett csontvázat is találtak, ami azt sugallja, hogy a barlang – amely ma már az Isigaki repülőtéri komplexum része –, egykor temetkezési hely volt. A területen se kőeszközöket, se a mindennapi életre utaló egyéb tárgyakat nem találtak.

A radiokarbonos kormeghatározás egyik eredménye azt sugallja, hogy a maradványok 26 ezer évesek, ami azt jelenti, hogy a Japánban feltárt legrégebbi őskőkori leletek közé tartoznak.

A csontok DNS-elemzése olyan genetikai sajátosságokat mutatott ki, amelyek gyakoriak a Japántól délre eső területeken. Ezek az eredmények és a digitális arcrekonstrukció segíthet a kutatóknak feltérképezni az egyik útvonalat, amelyen keresztül az ember eljuthatott a japán szigetvilágba.

„Ez egy értékes eredmény, amely magában rejti annak a lehetőségét, hogy az egyik útvonal, amelyen az ember eljutott Délkelet-Ázsiából Japánba, keresztülhaladt Isigaki szigetén” – mondta Nakaza Hiszajosi, az okinawai központ munkatársa.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »