Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

COCOA. Õsi, fatörzsbõl vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyérõl.

Az Állami Régészeti Hivatal floridai irodájának szóvivõje a helyi clickorlando.com portálnak elmondta, hogy már dolgoznak a 270-320 kilogramm súlyúra becsült kenu helyreállításán.

Az õsi vízi jármûvet Randy Lathrop cocoai lakos fedezte fel, barátainak így számolt be a Facebookon a leletrõl: "a szemétkupacok között vettem észre, még mielõtt elszállították volna az összes többi hulladékkal, amelyet a vihar összehordott" – írta.

Az Indián folyó nevû tengerparti lagúnarendszer mélyén található történelmi vagy régészeti jelentõségû tárgyak az állam tulajdonában vannak – közölte a hivatal szóvivõje.

A ciprustörzsbõl vájt kenut Lathrop akkor vette észre, amikor a parton kerékpározva szemlélte a hurrikán pusztításának nyomait.

"A szeméttelepen végezhette volna, mindenféle törmelékhalmok alá temetve. Örülök, hogy megmenthettük ezt a történelmi darabot" – tette hozzá a Facebook-posztban, ahol leírta, hogy a szemetet eltakarító markológép már éppen közeledett a kenuhoz, amikor észrevette.

A régészeti hivatal szóvivõje szerint a kenut még vizsgálják, ám már felfedeztek rajta festékmaradványokat és egyszerû szögek nyomát, valamint megállapították, hogy valószínûleg eltemetve feküdt a meder alján, nem érintkezett vízzel.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »