Ősi gyökérkezelés nyomait fedezték fel egy mexikói ásatás leletein

Ősi gyökérkezelés nyomait fedezték fel egy mexikói ásatás leletein

Ősi gyökérkezelés nyomait fedezték fel egy Kr. e. 7. századi csontkövületen a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) kutatói. A Michoacan állambeli Cuitzeo-medencében folytatott egy heti ásatás után négy ember maradványait sikerült azonosítani.

“Nem csonkításról vagy deformálásról van szó, mint az ősi maja vagy egyiptomi kultúrában, sokkal inkább egy bonyolult eljárásról, ami fogászati szaktudást igényel” – foglalta össze Avto Gogichaishvili és Juan Morales, az egyetem régészeti szolgálatának kutatói.

A foggyökérkezelés, vagyis az endodontológia legrégibb európai bizonyítéka a 18. századból származik. A Michoacan állambeli Cuitzeo-medencében folytatott egy heti ásatás után négy ember maradványait sikerült azonosítani, mindannyian – két férfi és egy nő – magzatpózban feküdtek, mindegyikük mellett egy-egy edény és egy-egy fiatal kutya maradványai.

Az egyik férfi 30-35 éves kora között halt meg. Fogsora közép-amerikai jellegzetességet mutatott, szemfogain vésés nyomai voltak. A bal felső szemfogon lévő lyuk azonban felkeltette az antropológusok figyelmét. “A fogon képzett üreget megmutattuk fogorvosoknak, akik egyetértettek abban, hogy itt olyan beavatkozást végeztek, ami hasonlít a mai endodontológusok munkájához” – mondta Humberto Quiroz antropológus, a kutatócsoport tagja. 


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »