Ősi gépekről megy az amerikai nukleáris arzenál

A Pentagon a mai napig az 1970-es évek eleji IBM számítógépekről működteti az amerikai atomarzenált. Mielőtt azonban bárki azt hinné, mindezt a Terminator sorozat nem túl népszerű harmadik részéből vettük volna, a jelentés valós, most adta ki az amerikai kormányzat munkáját ellenőrző elszámoltatási hivatal (GAO).

A jelentést összeállító kongresszusi revizorok szerint az amerikai stratégiai nukleáris erők központi parancsnokságán olyan ősrégi számítógépeken működnek az üzeneteket küldő és fogadó vészjelzők, amelyeket lassan nem tudnak használni, mert az azokat fejlesztő szakemberek jobb esetben még nyugdíjban vannak, rosszabb esetben viszont már nem élnek.

A The Guardian által is idézett dokumentum így megemlíti, hogy a parancsnokságon olyan 8 inches floppy-lemezeket használnak még 2016-ban is, amelyeket már 1976-ban felváltotta a magyar informatikai forradalmat megéltek által is ismert klasszikus 5,25 inches, majd 1982-ben a 3,5 inches floppy lemez.

A GAO vizsgálata külön kiemeli, hogy sok berendezés karbantartása lassan lehetetlen, mert nincsenek már utángyártott alkatrészek sem hozzájuk. Mindezek ellenére a rendszer működése még így is 60 milliárd dollárra rúg a védelmi költségvetésben.

A vizsgálatra reagálva a Pentagonban leszögezték, a rendszer cseréje folyamatban van, ám ez még 2017 végéig minden bizonnyal eltart, így addig ezekről a gépekről kell üzemeltetni a nukleáris csapásmérő infrastruktúrát. A brit lap cikkében közben azt is megjegyzik, a gépeket felügyelő személyzet átlagéletkora lassan fiatalabb lesz, mint a masináké, s figyelembe véve a floppy-lemezek életkorát is, kérdéses, Amerika egyáltalán képes lenne-e bárkire csapást mérni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »