Őshonos gyümölcsfákat Háromszékre

Őshonos gyümölcsfákat Háromszékre

Folytatja az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedéknek programját a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), a napokban a megye több településén adományoznak őshonos gyümölcsfacsemetéket. Kézdiszentléleken, Zágonban, Zágonbárkányban, Kökösben, Kisbaconban, Erdőfülében, Kőröspatakon, Magyarhermányban kétezer csemetét vehetnek át az érdeklődők.

Tegnap Zágonban 130 családnak 400 olyan csemetét osztottak szét, amelyek kihalófélben vannak a településen. A szervezésben részt vállalt a Zágoni Gazdák Egyesülete, a polgármesteri hivatal és a katolikus egyház is. Az eseményen jelen volt Fleckhamer Ottó, a HKA elnöke. Elmondta: tíz év alatt harmincezer őshonos gyümölcscsemetét kívánnak telepíteni a megyében.

Ha ez megvalósul, a tavaszi virágzáskor valóban Tündérkert képét mutathatja a vidék. Kiemelte, az alapítvány tevékenysége a teljes átláthatóságon alapul, ezt az elvet tartják szem előtt ebben a programban is. Nincs megkülönböztetés, a készlet erejéig mindenki egyformán részesülhet a csemetékben. Egyetlen kérésük: ültessék el, ápolják, hogy néhány év múlva közösen lehessen megköszönni az első gyümölcsöket is – jelezte a több mint száz jelenlévőnek.

Az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedéknek programot két évvel ezelőtt indította a HKA. Rövid idő alatt népszerű lett, úgy tervezik, hogy a jövőben nem vásárolják, hanem saját csemetekertből biztosítják a megye őshonos gyümölcscsemete-szükségletét. Ugyanakkor oktatási-nevelési programot is indítanak, melynek során az alanyok előállítására, az oltásra, a csemeték nevelésére, ültetésre, a gyümölcsfák gondozására kívánják tanítani az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket.

A zágoni eseményen sokan elmondták: a piacokon vásárolt modern fajták semmilyen tekintetben nem érik utol a régieket – például a batult, kisasszonyt, aranypárment és sok más alma- és körtefajtát. Ízviláguk, zamatuk messze elmarad a gyermekkorban ismert fajtákétól, a gyümölcs rövid ideig tárolható, a fa érzékeny a betegségekre, élete is nagyon rövid. Volt, aki elmesélte: udvarán van olyan almafa, amelyet még nagyapja ültetett, lehet száz éve, s még most is jól terem, egészséges.

Bokor Gábor
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »