OSDH: valóban meghalt az Iszlám Állam vezetője

OSDH: valóban meghalt az Iszlám Állam vezetője

KAIRÓ. Az Emberi Jogok Szíria Megfigyelõközpontja (OSDH) nevû, londoni székhelyû szíriai emigránsszervezet kedden közölte a Reuters hírügynökséggel: "megerõsített információja" van arról, hogy meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetõje.

A Reuters kiemelte, hogy maga sem tudja ellenõrizni az információ hitelességét, és korábban már többször keltették Bagdadi halálhírét, amelyet azonban soha nem sikerült megerõsíteni.   

Legutóbb májusban Oroszország jelentette be, hogy egy légicsapás során lehet, hogy megölték a terroristavezért, de késõbb ezt sem sikerült megerõsíteni.

Az Iszlám Állam megerõsítette jelenlétét Moszul körül

Az Iszlám Állam nevû terrorszervezet moszuli veresége ellenére elfoglalta a várostól délre fekvõ falvak többségét – mondták el helyi lakosok és az iraki hadsereg egyik tisztje kedden.

Bár Haider al-Abádi iraki kormányfõ hétfõn hivatalosan is bejelentette, hogy a biztonsági erõk visszafoglalták Moszult, a gépfegyverekkel és aknavetõkkel felszerelkezett szélsõségesek nem adják fel a harcot. A dzsihadisták megszerezték a Tigris folyó nyugati partján, Moszultól mintegy 70 kilométerre délre található Imám Garbi nevû település több mint 75 százalékát, és erõsítést várnak – mutatott rá egy iraki tiszt.

Az Iszlám Állam a múlt héten támadta meg a települést. Szakértõk szerint hasonló jellegû támadásokra lehet számítani most, hogy a szélsõségesek elveszítették Moszult, és visszaszorultak a sivatagos, vidéki területekre Irakban.

Az Iszlám Állam ellen alakult, Washington által vezetett nemzetközi koalíció figyelmeztetett, hogy a moszuli gyõzelem nem jelenti egyben a dzsihadisták rémuralmának végét. "Itt az ideje, hogy minden iraki összefogjon annak érdekében, hogy az Iszlám Államot kiûzzük egész Irakból, és hogy végleg felszámoljuk a felemelkedéséhez vezetõ feltételeket" – írta közleményében Stephen J. Townsend altábornagy, a koalíciós erõk fõparancsnoka.

Eközben az ENSZ Emberi Jogi Fõbiztosságát vezetõ Zeid Raad al-Husszein keddi közleményében igazságosságra és a megbékélésre szólította fel Irakot. Zeid szerint fel kell tárni az emberi jogi visszaéléseket és a dzsihadisták által elkövetett bûnöket, majd – ha a helyzet engedi -, helyre kell állítani a jogállamiságot a szélsõségesektõl visszaszerzett területeken.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédõ szervezet független bizottság létrehozását javasolta az Iszlám Állam, valamint az iraki és a koalíciós erõk által a moszuli civilek ellen elkövetett bûnök kivizsgálására. "A moszuli lakosok által átélt borzalmak, valamint az emberi élet minden szembenálló fél részérõl tapasztalt semmibe vétele nem maradhatnak büntetlenül" – hívta fel a figyelmet közleményében Lynn Maalouf, az AI közel-keleti részlegének igazgatója.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »