Orvosi csoda: módosították a DNS-ét a babának, ezért egészségesen született

A kisfiú már öt hónapos, genetikai állományának nagy része szüleitől, egy kicsiny töredéke, az úgynevezett mitokondriális DNS pedig donortól származik, így a gyermeknek két biológiai anyja és egy biológiai apja van.

Az embrió édesanyjától kapta az örökítőanyag nagy részét. A beavatkozásra azért volt szükség, mert az anya DNS-ében mitkondriális hiba van, amit átörökíthet.

A genetikai betegség megelőzésére egy másik, egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználták a megtermékenyítéshez. Ennek a petesejtnek eltávolították a sejtmagját, azaz a nő genetikai állományának túlnyomó részét. Így helyettesíttették a hibás géneket.

A jordániai anya korábbi terhességei során négyszer elvetélt, és két gyerekét is elveszítette a betegsége miatt, egy 8 hónapos és egy 6 éves gyerek halt meg. Az anya a Leigh-szindrómát örökítette át, ami  – írja a BBC.

A jordán család Mexikóba utazott, a nőt ott termékenyítették meg, mert ez az az ország ahol nem tiltják a törvények ezt a módszert

Az újszülött DNS-ének 0,1 százaléka származik a donoranyától, és minden más édesanyjától és apjától.

A New York-i New Hope meddőségi központ orvosigazgatója, John Zhang elmondta, hogy kollégáival öt embriót hoztak létre a módszerrel, de csak egy fejlődött normálisan.

Rovatok: NetTechTelepülés: USACímkék: tudomány, orvostudomány, csoda, DNS-kutatás, DNS-vizsgálat, amerikai orvosokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »