Orvhorgászokat kaptak el a Szamoson

Orvhorgászokat kaptak el a Szamoson

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Szamos folyó déli részén tartott ellenőrzéseket, az egyik helyszínen egy jogosulatlanul kifogott, 50 kilogrammos harcsát engedtek vissza a vízbe a halőrök, és engedély nélküli horgászokat és igazolatlan eredetű halakat is találtak.

A Nébih szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megengedettnél több horgászeszköz használata miatt négy emberrel szemben kellett intézkedniük a halőröknek a szamossályi horgásztavon. Közülük háromnak engedélye sem volt. Tunyogmatolcs térségében szintén engedély nélküli horgászokkal szemben intézkedtek, két esetben pedig tiltott horgászmódszer, az úgynevezett gereblyézés miatt kellett eljárniuk az ellenőröknek.

Szamosangyalos térségében egy halászt ellenőriztek a halőrök, akiről kiderült, engedély nélkül és a bevallott három helyett öt varsával halászott. A rapsic csónakjában egy hat és egy csaknem ötven kilogrammos, 175 centiméteres harcsát is találtak az ellenőrök. A szakemberek az állatokat visszaengedték a folyóba, a varsákat pedig bizonyítékként lefoglalták.

Egy csengeri étterem az étlapján pontyot és harcsát is kínált, a konyha hűtőiben azonban halat nem találtak az ellenőrök. Előkerült viszont több mint 44 kilogrammnyi fagyasztott, konyhakész, felcímkézetlen hal az egység külső, „egyéb” raktáraiból. Az igazolatlan eredetű halakat a hatóság lefoglalta és megsemmisíttette.

Eltiltás a vége

A Nébih valamennyi jogsértő ellen eljárást indított. Az engedély nélküli horgászatért kiszabható legkisebb bírság 35 ezer forint. Ez a megengedettnél több horgászeszköz használata miatt legalább tízezer forinttal emelkedik, emellett az orvhorgászokat minimum három hónapra eltiltják a horgászattól. A tiltott horgászmódszert alkalmazók legalább 100 ezer forintos bírságra számíthatnak. Engedély nélküli halászat esetén a bírság 50 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet.

Az eljárások folyamatban vannak, a büntetések pontos összegét azok lezárását követően állapítják meg az ellenőrök – közölték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »