Örülnek az osztrákok, hogy megerősítik a határvédelmet

Egyetért a megerősített határvédelemmel az osztrákok többsége az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) által készíttetett közvélemény-kutatás szerint.

A megkérdezettek 76 százaléka támogatja, hogy a megnövekedett menekültáradat miatt jobban védjék az ország határait, 20 százalék értelmetlennek tartja a lépést. Egyúttal a megkérdezettek kevesebb mint fele szerint nem elegendő az uniós menekültügyi intézkedés, és csupán 3 százalék értékelte jónak az EU intézkedéseit.

A bécsi kormány működését a felmérésben részt vevők 31 százaléka kielégítőnek ítélte meg, 2 százalék nagyon jónak, 19 százalék jónak és 27 százalék elegendőnek értékelte a koalíció intézkedéseit. Az ország vezetésének munkájával a megkérdezettek 18 százaléka nem elégedett.

A kabinet szigorított menekültügyi intézkedéstervezete között szerepel a meghatározott időre biztosított menekültstátus bevezetése. Ezzel 75 százalék értett egyet, 17 százalék feleslegesnek tartja az időbeli korlátot.

Az áprilisban végzett felmérésen 620 ember vett részt.

Ezt tervezi a kormány

Április végén dönthet az osztrák parlament a menekültügyi törvény változásáról, amely egyebek között a határozott idejű menekültstátus bevezetését és a családegyesítés szigorítását is tartalmazza.

A határozott időre szóló menekültstátus azokra vonatkozna, akik november 15-e után érkeznek az országba. A terv szerint a menekültstátust legfeljebb három évre lehetne megadni, majd meg kellene újítani. Ha ez idő után már nem áll fenn a menekültstátusra jogosító körülmény, kiutasíthatják az illetőt, ellenkező esetben viszont határozatlan időre meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét.

Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további tizenkét ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert, egyebek között a tiroli Brenner-hágónál és a burgenlandi–magyar határszakaszon is. Továbbá az osztrák határ mentén szigorítanák a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »