Országos faültetési akció indul

Országos faültetési akció indul

Több tízezer csemetét ültetnek el idén országszerte az Ültess Romániában elnevezésű projekt keretében, ebből több mint harmincezret Kovászna megyében.

eminescu_trust_faultetes_b

Hetty Benedek és Mihai Mihu a program koordinátorai csütörtöki sajtótájékoztatójukon mutatták be a kezdeményezést. Elmondták, a kampányban több mint 50 ezer önkéntes, 50 civil szervezet, 30 közintézmény vesz részt országszerte.

Az akció keretében egyrészt az erdőkben, a kivágott fák helyére kerülnek új csemeték, de tervezik, hogy a településeken is növelik a zöldövezeteket, és bevonják a kezdeményezésbe az iskolákat is. „Kovászna megyében az iskolákra és a településekre fektetjük a hangsúlyt, az egész országban összesen 300 iskolában ültetnek fákat, ebből 150 tanintézet Kovászna megyei” – mondta Hetty Benedek.

Együttműködési szerződést kötöttek a tanfelügyelőséggel, de az állami erdészet és a környezetvédelmi hivatal szakembereit is bevonják, és minden partnertanintézet udvarára 50- 50 darab meggyfát ültetnek. Ezeket a diákok gondjaira bízzák és remélik, hogy néhány év után a kisfák gyümölccsel örvendeztetik meg a gyerekeket.

Illyefalván, Kőröspatakon, Zágonban és Kovásznán összesen 20 ezer csemetét – ezüstfenyőt, hársfát, tölgyet – ültetnek el vagy osztanak ki. Mihai Mihu hangsúlyozta, fontosnak tartják a környezettudatos nevelést, ezért is keresik meg az iskolákat. Jövőre az egész országban több mint háromezer tanintézetben ültetnének gyümölcsfát. Brassó megyében jövő tanévtől kísérleti jelleggel bevezetnék a választható, úgynevezett zöldórát, amelynek keretében a kisdiákok gyakorlatban tanulják meg, mit jelent a környezetvédelem.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »