Oroszország újabb rakétákat telepíthet Lengyelország és a Baltikum közvetlen közelébe

Mint Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője aznap közölte, az Egyesült Államok úgy vezényelt egy újabb teljes felszerelésű páncélos dandárt Lengyelországba, hogy egy másiknak csak a személyi állományát vonta ki a térségből, hadfelszerelése nélkül, ami a szóvivő szerint ellentétes Oroszország és a NATO alapszerződésével. Konasenkov azt állította, hogy a szeptemberi nagyszabású Zapad-2017 orosz-fehérorosz hadgyakorlat ürügyén Washington illegális módon, csendben fegyvereket telepít az Oroszországgal szomszédos Lengyelországba. 
   
Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter úgy reagált, hogy Oroszország hamis és hazug információkat terjeszt a NATO lengyelországi katonai jelenlétéről.
   
Samanov tábornok az amerikai felvonulásra utalva kijelentette: “Ez olyan előfeltételeket teremt, amelyek a jövőben lehetővé tehetik számukra egy bizonyos hídfő kiépítését. Ezt nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, mindenképpen válaszlépéseket fogunk tenni”.
   
Kérdésre válaszolva Samanov hozzátette: a válaszlépések között nemcsak további katonai egységek átirányítása jöhet szóba, hanem fegyverek, például Iszkander típusú rakéták telepítése a nyugat-oroszországi régiókban, beleértve a Kalinyingrádi területet.
   
Az Iszkander típusú, korszerű, nagy precizitású ballisztikus rakéták atomtöltet hordozására is képesek. Hatótávolságuk 500 kilométer, tehát a lengyel és a litván fővárost is elérhetik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »