Oroszország: A rubel erősödik

Oroszország: A rubel erősödik

Valahogy amikor arról van szó, hogy Putyin sarokba szorítva küzd a túlélésért, akkor a csapból is ez folyik a mainstream médiában, de amikor ennek az ellenkezője történik, azt nem verik különösebben nagydobra.

December 16-ai mélypontja óta a rubel több mint 34%-ot erősödött, ezzel nagyrészt leküzdötte az elmúlt egy hónap rekordméretű leértékelődését. Az erősödés azonban nem magától jött – az Orosz Központi Bank közleménye szerint 15,7 milliárd dollár értékű tartalékokat adtak el december 19-éig bezárólag, amellyel sikerült stabilizálni az árfolyamot. Az orosz jegybanknak még jelen lépés után is közel 400 milliárd dollár értékben vannak tartalékai

A mélyponton még 80 rubelt adtak egy dollárért, ezt azóta sikerült 52-re feltornázni.

Ez a legnagyobb beavatkozás az orosz jegybank részéről 2009 januárja óta.

Hírdetés

Az árfolyam stabilizálódásában az is közrejátszik, hogy öt állami vállalatot (köztük a Gazpromot) utasították a devizatartalékaik egy részének értékesítésére.

Az orosz államcsődöt hangoztatók ezzel újabb pofont kaptak a valóságtól. Persze nem lehet kizárni egy ilyen eseményt a távoli jövőben, de jelenleg van még bőven devizatartalékuk, az államadósság pedig GDP-hez viszonyítva 13% körül van. Ez nevetségesen alacsony szint a magyar 80-85%-hoz, az amerikai 110%-hoz vagy a görög… mennyi is jelenleg? 170%? 200%?

Mindenesetre az oroszoknak van még bőven mozgásterük, és mivel úgy tűnik, Kínának nem esik ellenére a hitelezés  (lásd itt) ezért az a veszély sem fenyegeti őket, hogy nincs, aki kölcsönadjon.

orientalista.hu   S. Z.


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »