Orosz zászlót vitt a megnyitóra a fehérorosz sportvezető

Orosz zászlót vitt az egyik fehérorosz sportvezető a riói paralimpia magyar idő szerint csütörtök hajnali megnyitóján, így tiltakozott az orosz sportolók kizárása miatt. Cselekedetéért a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) visszavonta akkreditációját.

Az ünnepség után kiderült, hogy Andrej Fomocskin, az atléták olimpiai edzőközpontjának igazgatója volt az, aki az orosz lobogóval vonult be a stadionba.

Az Orosz Paralimpiai Szövetség elnöke, Vlagyimir Lukin szerint ez szép gesztus volt a fehéroroszok részéről, egyúttal köszönetet mondott érte. Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője hősnek nevezte Fomocskint, aki szolidaritást vállalt a paralimpiáról igazságtalanul kizárt sportolókkal.

Megvonták akkreditációját

A fehérorosz külügyi minisztérium közleménye szerint Fomocskin helyesen cselekedett. Az IPC viszont nem nézte jó szemmel az akciót, és – amint arról Craig Spacey, a bizottság sajtóattaséja saját Twitter-oldalán beszámolt – megvonta a sportvezetőtől az akkreditációját.

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.

Az oroszok otthon saját versenyt szerveznek azoknak a parasportolóknak, akik nem indulhattak Rióban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »