Orosz zászlót vitt a fehérorosz sportvezető, gyorsan ki is tiltották

MTI nyomán

Orosz zászlót vitt az egyik fehérorosz sportvezető a riói paralimpia magyar idő szerint csütörtök hajnali megnyitóján, így tiltakozott az orosz sportolók kizárása miatt. Brutális cselekedetéért a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) azonnal visszavonta akkreditációját. 

Az ünnepség után kiderült, hogy Andrej Fomocskin, az atléták olimpiai edzőközpontjának igazgatója volt az, aki az orosz lobogóval vonult be a stadionba.
    
Az Orosz Paralimpiai Szövetség elnöke, Vlagyimir Lukin szerint ez szép gesztus volt a fehéroroszok részéről, egyúttal köszönetet mondott érte. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hősnek nevezte Fomocskint, aki szolidaritást vállalt a  paralimpiáról szerintük igazságtalanul kizárt sportolókkal.
    
A fehérorosz külügyminisztérium közleménye szerint Fomocskin helyesen cselekedett. Az IPC viszont nem nézte jó szemmel az akciót, és – amint arról Craig Spacey, a bizottság sajtóattaséja saját Twitter-oldalán beszámolt – a fehérorosz sportvezetőtől megvonták az akkreditációját.
    
Oroszországot augusztus 7-én zárta ki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerintük független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.
    
Az oroszok otthon saját versenyt szerveznek azoknak a parasportolóknak, akik nem indulhattak Rióban.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »