Orosz szankciók: továbbra is lábon lőjük magunkat

Várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt európai uniós szankciókat az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán – közölték nevük elhallgatását kérő illetékesek.

Arról számoltak be, hogy a tárcavezetők hat hónappal kiterjesztik a beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást magukban foglaló büntetőintézkedéseket 146 természetes és 37 jogi személy ellen. A legutóbbi alkalommal szeptemberben meghosszabbított szankciós listán szerepelt többek közt Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, valamint két védelmi miniszterhelyettes, Arkadij Bakhin és Anatolij Antonov is.

A friss névsort várhatóan szombaton hozzák nyilvánosságra.nNem ebbe a szankciócsoportba tartozik az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra célzott gazdasági korlátozó intézkedések sora, amelyeknek a hatályát már decemberben meghosszabbították. Ezen intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Kijev és a nyugati hatalmak hosszú ideje azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget annektálását követően katonákat vezényelt Kelet-Ukrajna területére, az orosz kormány azonban ezt tagadja.
 Az ukrán konfliktus a sajtóban megjelent becslések szerint 2014 áprilisa óta több mint kilencezer halálos áldozatot követelt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »