Orosz propaganda az USÁ-ban

A hisztériakeltés nagymesterei páholyból irányítják a propaganda-hadjáratot, hogy a leomlott hatalmi bástyát újraépíthessék.

„A The Washington Post című lap szerint orosz propagandisták álhírekkel próbálhatták meg befolyásolni az amerikai választási folyamatot” – adta hírül a sajtó.

Hagymázas látomásnak tűnik. 

Ennek ellenére a fővárosi The Washington Post szerint a közösségi médiában “kifinomult” orosz propagandakampány segített befolyásolni az amerikai választókat, és lényegében hozzájárult Donald Trump győzelméhez.

A hidegháború hisztériáját idézi a hír.

Állítólag a legfontosabb és legnépszerűbb közösségi médiumokban elhelyezett álhírek és hamis elemzések azt a célt szolgálták, hogy befeketítsék Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet és segítsék a republikánus Donald Trumpot. 

Oroszok csapták volna be a szabad ország szabad polgárait?

Egyes, nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó kutatók azt mondták: elemezték a közösségi médiában elhelyezett, hamis információkat tartalmazó bejegyzéseket és feltérképezték az egymáshoz nagyon hasonlító üzenetek IP-címeit is. Arra a megállapításra jutottak, hogy a hamis propagandaszövegek rendkívül hatékonyak voltak.

Moszkva hülyítette az USA választóit?

Mondhatnánk, hogy nevetséges, ám rögzíthetjük: legalábbis az USA gyakorlatát alapul véve: ez is belefér a demokráciába. A demokráciát eszelősen exportáló Egyesült Államok ennél jóval durvább eszközökkel is rombolt valódi demokráciát.

A CIA 1954-ben megbuktatott egy demokratikusan megválasztott elnököt.

Magyarics Tamás írja Az Egyesült Államok külpolitikájának története című könyvében (Antall József Tudásközpont, 2014., 473. oldal), hogy „A CIA már évek óta képzett ki embereket Hondurasban és El Salvadorban.”

Azaz a demokrácia ellen hadsereget állított az USA.

„1954. június 18-án egy ilyen csoport, összesen 150 katona Carlos Castillo Armas tábornok vezetésével, Hondurasból indulva behatolt Guatemalába, és a főváros, Guatemala City ellen vonult.”

Azaz nem „csak” propagandával, hanem fegyverekkel támadták a demokráciát.

Gyorsan hozzátesszük: propagandával is! Létrehoztak ugyanis egy rádióállomást a térségben, és onnan a lehető leghamisabb propagandát zúdították a társadalomra. Többek közt azt hazudták, hogy óriási hadsereg kerítette be a fővárost.

Jacobo Armenz, a demokratikusan megválasztott elnök lemondott.

„A guatemalai kormányváltás a CIA egyik legsikeresebb akciója volt az 1950-es években, és nagymértékben hozzájárult a ’Cég’ hírnevének növekedéséhez” – írja Magyarics Tamás. Azaz az USA még büszke is volt arra, hogy eltiport egy demokráciát.

És diktátort ültetett Guatemala élére.

A puccsot – ahogyan az angol nyelvű wikipedia a Magyarics által udvariasan kormányváltásként említett mozzanatot nevezi – diktatúra követte. „Castillo Armas gyorsan bevezette a diktatórikus hatalmat, betiltotta a politikai pártokat, megkínoztatta és bebörtönözte a politikai ellenfeleket, és visszafordította a szociális reformokat.”

Azaz a demokrácia bajnoka, az USA diktátort ültetett egy ország nyakára.

Hasonlót tett hazánkban is 2002-ben. A választások napján ugyanis az USA nagykövete népes sajtósleppel fölkereste a hazug MSZP és a korrupt SZDSZ székházát, kifejezve, hogy ezt a két – egyébként szélsőséges – pártot szereti.

Két év múlva így léphetett Gyurcsány hatalomra – Castillo Armas módjára.

 A mostani „orosz propaganda” híre valószínűleg éppen a kifinomult amerikai propaganda része, akciója. Célja: Trump gyengítése. Elbuktatni a kormányra lépést, vagy ha ez mégis megtörténik: utána folyamatosan támadni.

„Az oroszok elnöke” – akár ezt a címkét is ráragaszthatják majd.

A hisztériakeltés nagymesterei páholyból irányítják a propaganda-hadjáratot, hogy a leomlott hatalmi bástyát újraépíthessék.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »