Orosz küldöttség Kishegyesen

Orosz küldöttség Kishegyesen

Oroszország európai részén található Kosztroma város kulturális küldöttsége Kishegyesre látogatott, ahol a község elöljáróinak fogadását követően liturgián vettek részt a szeghegyi pravoszláv templomban, majd pedig a bácsfeketehegyi kultúrotthonban is felléptek. A kulturális együttműködés mellett a jövőben a gazdasági kapcsolatokat is szeretnék kiépíteni.

Marko Lazić kishegyesi községi elnök, Szügyi István, a képviselő-testület elnöke és Ksenija Kustudić-Đukić művelődési tanácsos fogadta a negyven tagot számláló orosz küldöttséget, amelyet Tatjana Aszafova, Kosztroma város művelődési egyesületének művészeti vezetője vezetett. A községi elnök szerint a testvéri népek közötti jó kapcsolatok kiépítésének a kezdete mindez, és bízik abban, hogy az együttműködést a jövőben sikerül majd még szorosabbra fűzni. Ksenija Kustudić-Đukić elmondása szerint bízik abban, hogy a kulturális együttműködést a gazdasági kapcsolatok kiépítése követi. Szügyi István elmondta, hogy hamarosan egy üzletemberekből, vállalkozókból álló küldöttség is Kishegyesre utazik majd Kosztromából, akik számára találkozót szerveznek az itteni vállalkozókkal. Dragan Mitić a kishegyesi Szerb–Orosz Baráti Társaság elnöke is meleg szavakkal köszöntötte az orosz küldöttség tagjait. A fogadáson Dudás Virág Ervin hegedűjátékával, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület leánykórusának énekprodukciójával, a bácsfeketehegyi Car Dušan Silni művelődési egyesület tagjainak a fellépésével, valamint szeghegyi és bácsfeketehegyi művelődési egyesületek guzlása, szavalói és színjátszói alkalmi produkcióival kedveskedtek a vendégeknek.

Az orosz küldöttség a kishegyesi községházán történt fogadást követően a szeghegyi szerb pravoszláv templomban rész vett az esti liturgián, majd pedig felléptek a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban is, ahol a hivatásos művészekből és műkedvelőkből álló csoport a Дорогой добра – Jó utat elnevezésű produkciót adta elő. Tatjana Aszafova a kishegyesi fogadáson apró alkalmi ajándékokkal kedveskedett vendéglátóinak. Marko Lazić kishegyesi községi elnök pedig a saját kertjében termett körtével ajándékozta meg Tatjanát, aki alkalmi beszédében kitért rá, hogy a kapcsolatok további bővítésében bízik. Kosztroma város Oroszország európai részén, a Volga két partján terül el. Ősi orosz kereskedővárosnak tekinthető, a Kosztromai terület közigazgatási, gazdasági és kulturális központja, közel 300 ezres lakosságával.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »