Örökre lobogtatnák a román zászlót a "horthysta-fasiszta uralom alól" felszabadított Sepsiszentgyörgyön

Örökre lobogtatnák a román zászlót a "horthysta-fasiszta uralom alól" felszabadított Sepsiszentgyörgyön

Eltávolították a helyi hatóságok a városháza tornyáról azt a román zászlót, amelyet csütörtökön tűztek ki arra az időre, amíg a román közösség megünnepli, hogy a román hadsereg 1944 szeptember 8-án bevonult Sepsiszentgyörgyre, és „felszabadította a várost a horthysta–fasiszta uralom alól”.

Erről a tartalékos román katonák Kovászna megyei szervezetének elnöke számolt be pénteken az Agerpresnek. Ioachim Grigorescu ezredes „kihívónak” nevezte a helyi önkormányzat eljárását. Közölte: kérni fogják a törvény módosítását úgy, hogy a települések polgármesteri hivatalainak tornyára kötelező módon kerüljön fel a román zászló. „Nincs kivel tárgyalnunk. Törvénymódosítást kérünk” – idézte az ezredest a hírügynökség.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az MTI-nek elmondta: megértették, hogy a háborús veteránok számára mennyire fontos az, hogy 1944. szeptember 8-án – a városba való román bevonuláskor – román zászlót tűztek ki a városháza tornyára, ezért a városvezetés gesztust tett irányukba, és az évfordulóra kitűzte a zászlót. Hozzátette: a hivatal által megfizetett ipari alpinista arra kapott megbízást, hogy csütörtök hajnalban kitűzze, és péntek hajnalban eltávolítsa a zászlót.

Azt is hozzátette: a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal épületén a törvényben előírt helyen van kitűzve Románia és az Európai Unió zászlaja. Korábban pedig a román hatóságok ezt a törvényt szűkítő módon értelmezték, amikor megtiltották a székely zászló kitűzését. "Mi gesztust tettünk azzal, hogy egy napra kitettük a toronyra is a román zászlót. Erre az lenne a normális válaszgesztus, ha a prefektusi hivatal épületére március tizedikén, a székely szabadság napján egy napra kikerülne a székely zászló, március 15-én pedig a magyar zászló" – mondta az MTI-nek a polgármester.

Nem nyugszik bele a prfektus

Nem nyugszik bele a prefektus, hogy csak ideiglenesen tűzték ki a román zászlót a sepsiszentgyörgyi városháza kupolájára.

1944-ben tűzték ki először a román trikolórt a sepsiszentgyörgyi városháza épületére, majd 1994-ben újra kitették, és bár megpróbálták műemléknek nyilvánítani, nem jártak sikerrel, így az épület felújítása során lekerült onnan.
Egy évvel ezelőtt kisebb botrány robbant ki, amikor a felújításra hivatkozva a városvezetés nem engedte, hogy a zászlót kitegyék. Csütörtökön kora reggel az már ott lengedezett a villámhárítóként is működő, az eredeti terv alapján készült csúcsdísz tövében. A parádéra összegyűltek a bámészkodók, a magyarok közül sokan azt hitték, hogy Mária napját ünneplik ekkora felhajtással az oláhok.

"Örökre ott kell lobognia"

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa az ünnepségen „az egész világot elborzasztó katonai megszállásról” beszélt, a román katonák véráldozatáról, hogy míg „Nagykároly volt az utolsó felszabadított román barázda, Sepsiszentgyörgy az első”.

„Ha a város vezetői tisztelik a történelmi igazságot, a román népet, akkor nem távolítják el a zászlót, mint tették azt a kommunisták. A zászlónak örökre ott kell lobognia, hiszen a román katonák sem ideiglenesen, hanem örökre akartak leszámolni a fasiszta monstrummal” – hangoztatta a prefektus, aki szerint sovén, románellenes gesztus lesz, ha leveszik.

Egyébként a törvény szerint a román zászlót a városháza bejárata fölé kell kitűzni, nem pedig az épület tornyára.

(Székelyhon – Maszol – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »